Every day

10:00-17:00

Viber group

Join us

Taeniopygia guttata

Index

...
Scientific name:  Taeniopygia guttata
Common name(s):  Australska zeba
Biological status
Natural habitat:  Australija
Population size:  ...
Population status:  ...
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: Nema
Phenotype
Sexual dimorphism:  Ima
Average body length:  10-11cm
Wingspan:  ...
Lifestyle
Lifespan:  ...
Level of sociability:  nikakva
Activity level:  srednja
Noise level:  mala
Tolerance level:  ...
Eating habits
Daily:  sjeme trave
Occasionally:  insekti
Rarely:  ...
Breeding
The average age of gain sexual maturity
...
...

Breeding intervals
in the Wilderness:  nakon obilnih kiša
in captivity:  topliji dio godine

Breeding season
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...
Nesting
Number of eggs per season:  2-8
Average number of eggs per season:  2-8
Average incubation time:  14-16 dana
Average age of fledging:  35 dana

Phenotype

Australska zeba je ptica koja nastanjuje većinu Australije. U zatočeništvu su rasprostranjene po cijelom svijetu. Mirna ptica ugodnog glasanja. Duljine od 10 do 11 cm i mase oko 12 grama. Kod zeba je vidljiv spolni dimorfizam tj. Razlika između mužjaka i ženke. Mužjaci imaju izraženije boje sa sivim glavama i leđima, prugastim bijelim i crnim repom i narančastim mrljama na obrazu. Ženke imaju jednoličnu boju po tijelu sivu ili svijetlo smeđu. Također se razlikuju po kljunu, mužjaci imaju crveni a ženke narančasti kljun. Hrane se prvenstveno raznom vrstom sjemenja, iako jedu i razne plodove biljaka, voće i insekte.

Life in the wild

Zebe žive u savani i suptropskim suhim staništima, točnije u širokim prostranstvima bez vegetacije i područjima sa raštrkanim grmljem i niskim drvećem. Također se prilagođavaju staništima koje je čovjek promijenio. Žive u velikim jatima, ali su istodobno monogamne ptice tj. sa istim partnerom ostaju do kraja života. Zebe su ptice koje ne migriraju, mada u potrazi za hranom znaju preletjeti velike udaljenosti. Žive u jatima od 100 i više jedinki, međutim prilikom razmnožavanja, razbijaju se u manje skupine. Prepoznaju pripadnike jata po načinu pjevanja, dopuštajući posjećivanje njihovih mjesta gnježđenja, dok pripadnike drugih jata tjeraju.

Life in captivity

Zebe su rasprostranjene po cijelo svijetu kao kućni ljubimci. Također ih jako puno ljudi uzgaja. Često puta se reprodukcija dešava sama od sebe. Mogu se lako pripitomiti i biti odličan i ugodan kućni ljubimac. Laka su i ne zahtjevna vrsta ptica za uzgoj.

Breeding

Sezona razmnožavanja kod zeba je promjenjiva. Mogu se pariti u bilo koje doba godine nakon znatnih količina oborina. Pjesma zebe igra važnu ulogu u procesu parenja. Ženke ne pjevaju, ali mužjaci imaju originalnu pjesmu i ugrađuju zvukove drugih zeba i okoline u svoju melodiju. Također proizvode šištanje kada štite svoj teritorij. Uz pjesmu, mužjaci izvode i udvarački ples kao dio rituala parenja. Povećanje prikupljanja materijala i sredstava za izgradnju gnijezda, može ukazivati na vrijeme parenja. Gnijezda su obično građena od trava i obložena perjem ili čak izmetom. Gnijezda rade na drveću, grmlju, raznim rupama ili izbočinama na zgradama. Iako su zebe monogamne, nevjera se često dešava unutar jata. I mužjaci i ženke znaju biti često nevjerni. U razdoblju izgradnje gnijezda za polaganje jaja, mužjak i ženka će noći provoditi zajedno u gnijezdu. Broj jaja u jednom polaganju može iznositi od 4-6 u razdoblju od nekoliko dana. Mužjaci i ženke zajednički inkubiraju jaja i to otprilike dva tjedna ovisno kada je izneseno jaje. Nakon izlijeganja oba roditelja ili sijede u gnijezdu ili skupljaju hranu za mlade. Nakon otprilike tri tjedna mladunci napuštaju gnijezdo.