Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Taeniopygia guttata

Index

...
Znanstveni naziv:  Taeniopygia guttata
Uobičajeni naziv(i):  Australska zeba
Biološki status
Prirodno stanište:  Australija
Brojnost populacije:  ...
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: Nema
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Ima
Prosječna duljina tijela:  10-11cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  ...
Razina društvenosti:  nikakva
Razina aktivnosti:  srednja
Razina glasnoće:  mala
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  sjeme trave
Povremeno:  insekti
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
...
...

Intervali razmnožavanja
u divljini:  nakon obilnih kiša
u zatočeništvu:  topliji dio godine

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  2-8
Prosječan broj jaja po sezoni:  2-8
Prosječno vrijeme inkubacije:  14-16 dana
Prosječna starost poletaraca:  35 dana

Fenotip

Australska zeba je ptica koja nastanjuje većinu Australije. U zatočeništvu su rasprostranjene po cijelom svijetu. Mirna ptica ugodnog glasanja. Duljine od 10 do 11 cm i mase oko 12 grama. Kod zeba je vidljiv spolni dimorfizam tj. Razlika između mužjaka i ženke. Mužjaci imaju izraženije boje sa sivim glavama i leđima, prugastim bijelim i crnim repom i narančastim mrljama na obrazu. Ženke imaju jednoličnu boju po tijelu sivu ili svijetlo smeđu. Također se razlikuju po kljunu, mužjaci imaju crveni a ženke narančasti kljun. Hrane se prvenstveno raznom vrstom sjemenja, iako jedu i razne plodove biljaka, voće i insekte.

Život u divljini

Zebe žive u savani i suptropskim suhim staništima, točnije u širokim prostranstvima bez vegetacije i područjima sa raštrkanim grmljem i niskim drvećem. Također se prilagođavaju staništima koje je čovjek promijenio. Žive u velikim jatima, ali su istodobno monogamne ptice tj. sa istim partnerom ostaju do kraja života. Zebe su ptice koje ne migriraju, mada u potrazi za hranom znaju preletjeti velike udaljenosti. Žive u jatima od 100 i više jedinki, međutim prilikom razmnožavanja, razbijaju se u manje skupine. Prepoznaju pripadnike jata po načinu pjevanja, dopuštajući posjećivanje njihovih mjesta gnježđenja, dok pripadnike drugih jata tjeraju.

Život u zatočeništvu

Zebe su rasprostranjene po cijelo svijetu kao kućni ljubimci. Također ih jako puno ljudi uzgaja. Često puta se reprodukcija dešava sama od sebe. Mogu se lako pripitomiti i biti odličan i ugodan kućni ljubimac. Laka su i ne zahtjevna vrsta ptica za uzgoj.

Razmnožavanje

Sezona razmnožavanja kod zeba je promjenjiva. Mogu se pariti u bilo koje doba godine nakon znatnih količina oborina. Pjesma zebe igra važnu ulogu u procesu parenja. Ženke ne pjevaju, ali mužjaci imaju originalnu pjesmu i ugrađuju zvukove drugih zeba i okoline u svoju melodiju. Također proizvode šištanje kada štite svoj teritorij. Uz pjesmu, mužjaci izvode i udvarački ples kao dio rituala parenja. Povećanje prikupljanja materijala i sredstava za izgradnju gnijezda, može ukazivati na vrijeme parenja. Gnijezda su obično građena od trava i obložena perjem ili čak izmetom. Gnijezda rade na drveću, grmlju, raznim rupama ili izbočinama na zgradama. Iako su zebe monogamne, nevjera se često dešava unutar jata. I mužjaci i ženke znaju biti često nevjerni. U razdoblju izgradnje gnijezda za polaganje jaja, mužjak i ženka će noći provoditi zajedno u gnijezdu. Broj jaja u jednom polaganju može iznositi od 4-6 u razdoblju od nekoliko dana. Mužjaci i ženke zajednički inkubiraju jaja i to otprilike dva tjedna ovisno kada je izneseno jaje. Nakon izlijeganja oba roditelja ili sijede u gnijezdu ili skupljaju hranu za mlade. Nakon otprilike tri tjedna mladunci napuštaju gnijezdo.