Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Viber group

Join us

AGAPORNIS PERSONATUS

Index

...
Scientific name:  Agapornis personatus
Common name(s):  Yellow-collared lovebird, Personata
Biological status
Natural habitat:  East Africa; Tanzania, southeast of Lake Victoria, Naivasha, Nairobi, Mombasa, Kenya
Population size:  Unknown
Population status:  Stable
Status of threatened:  Concerning
CITES: List II
Phenotype
Sexual dimorphism:  No!
Average body length:  150 mm
Wingspan:  90-98 mm
Lifestyle
Lifespan:  10 - 20 years
Level of sociability:  Very high
Activity level:  Very high
Noise level:  Moderate
Tolerance level:  Moderate
Eating habits
Daily:  seeds, cereals and nuts
Occasionally:  sprouts, tree bark and stems
Rarely:  vegetables and fruits
Breeding
The average age of gain sexual maturity
10 months
10 months

Breeding intervals
in the Wilderness:  sesonal
in captivity:  year-around breeding

Breeding season
in the Wilderness:  March - July
in captivity:  year-around breeding
Nesting
Number of eggs per season:  3 - 8
Average number of eggs per season:  5 - 6
Average incubation time:  23 days
Average age of fledging:  44 days

Phenotype

The natural appearance of the Agapornis personata

...

Mutations

Osim ovog prirodnog izgleda Agapornis personata postoje još i mutacije u plavim tonovima.Sve mutacije Agapornis personata u plavoj boji imaju kljun boje mesa. U plavim mutacijama zelena boja perja je zamijenjena plavom a žuta bijelom.

Sexual monomorphism

Ženke su obijene kao i mužjaci. U osnovi ženka ima šire držanje nogu, šire postavljene karlične kosti i nešto manju glavu.

Mladunci su neintezivnije obojeni te imaju crnkastu bazu kljuna.

Life in the wild

Personate su afričkog porijekla i može se naći na unutarnjim platoima na sjeveroistoku Tanzaniji gdje žive u zaštiti grmlja i stabla. Ova vrsta je prvi otkrivena u početku 19. stoljeća, ali nije uvezen u zapadnom dijelu svijeta sve do 1920-ih godina. Personate nisu osamljene, one će se formirati u male kolonije u divljini.

Life in captivity

Personata, i njihove varijacije, sada su neke od najčešćih ptičjih kućnih ljubimaca a mogu se naći u domovima diljem Amerike i Europe. Ponašanje Personata je jedan od razloga zašto su toliko popularni i drag je kao kućni ljubimac. Prijateljski i društveni po prirodi, oni su obično u zatočeništvu kao par i vrlo mnogo pozornosti imaju na svog druga ili partnera. Povezanost se utvrđuje rano u životu između pojedinih parove i održavaju se za vrijeme trajanja njihova života. Parovi se mogu vidjeti kako češkaju jedni druge i hrane jedni druge u vrijeme parenja. Ako je sama u kavezu, Personata traži jako mnogo pozornost od vlasnika potrebne da bi se osigurala dobrobit i zdravlje ptice.

Breeding

Ove ptice mogu pokazuju znakove agresije, tijekom susreta sa suparnikom. Personate su spolno aktivne u dobi od deset mjeseci i pet do šest godina, tijekom tog vremena oni mogu proizvesti nekoliko legla u roku od jedne godine. Ova vrsta je povoljna za ljubitelje ptica koji ih uzgajati u zatočeništvu. Tijekom uzgojne sezone ponašanje među partnerima će se promijeniti: muško prikazuje više uznemireno ponašanje, žena počinje se izradom gnijezde, a apetit se povećava kod oba spola. U gnijezdu su gotovo u uvijek ženke i najčešće imaju tri do šest jaja a inkubacija traje oko dvadeset i tri dana. Mladunci će biti zbrinut od strane ženki, dok ne napuste gnijezdo sa oko šest tjedana starosti. Otac tada preuzima hranjenja mladih ptica na još dva tjedna ili sve dok ne dođe na neovisnost. Bez obzira na prirodne i ljudske radne snage protiv njih, Personate papige po broju i popularnost su visoko u porastu.