Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

AGAPORNIS PERSONATUS

Index

...
Znanstveni naziv:  Agapornis personatus
Uobičajeni naziv(i):  Crnoglava papigica, Personata
Biološki status
Prirodno stanište:  Istočna Afrika; Tanzanija, jugoistočno od jezera Victoria, Naivasha, Nairobi, Mombasa, Kenija
Brojnost populacije:  Nepoznata
Status populacije:  Stabilno
Status ugroženost:  Zabrinjavajući
CITES: Lista II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Ne!
Prosječna duljina tijela:  150 mm
Raspon krila:  90-98 mm
Životni stil
Životni vijek:  10 - 20 godina
Razina društvenosti:  Vrlo visoka
Razina aktivnosti:  Vrlo visoka
Razina glasnoće:  Srednja
Razina tolerancije:  Srednja
Prehrambene navike
Svakodnevno:  sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
Povremeno:  klice, kora drveća ili stabljike
Rijetko:  povrće i voće
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
10 mjeseci
10 mjeseci

Intervali razmnožavanja
u divljini:  sezonski
u zatočeništvu:  cijelogodišnje razmnožavanje

Sezona razmnožavanja
u divljini:  Ožujak - Srpanj
u zatočeništvu:  cijelogodišnje razmnožavanje
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  3 - 8
Prosječan broj jaja po sezoni:  5 - 6
Prosječno vrijeme inkubacije:  23 dana
Prosječna starost poletaraca:  44 dana

Fenotip

Prirodni izgled Agapornis personata

Osnovna boja Agapornis Personata je zelena. Čelo, tjele i obrazi su smećkastocrni, a stražnji dio glave zagasitomaslinaste boje. Prsa i široka traka na potiljku su im crne boje. Gornji dio prsa kod mnogih Agapornis personata prošaran je narančastocrvenom bojom perja. Bokovi, trbuh i donje pokrovno perje repa je žućkastozeleno. Trtica im je svijetloplava, a donje pokrovno perje krila sivkastoplave i zelene boje. Rep im je zelen, a njegova vanjska pera su s naranastožutim prugama obrubljena crnim. Široki neoperjani kožni prsten oko oka je bijele boje, kljun crvene, iris smeđe, a noge sive boje.

Mutacije

Osim ovog prirodnog izgleda Agapornis personata postoje još i mutacije u plavim tonovima.Sve mutacije Agapornis personata u plavoj boji imaju kljun boje mesa. U plavim mutacijama zelena boja perja je zamijenjena plavom a žuta bijelom.

Spolni monomorfizam

Ženke su obijene kao i mužjaci. U osnovi ženka ima šire držanje nogu, šire postavljene karlične kosti i nešto manju glavu.

Mladunci su neintezivnije obojeni te imaju crnkastu bazu kljuna.

Život u divljini

Personate su afričkog porijekla i može se naći na unutarnjim platoima na sjeveroistoku Tanzaniji gdje žive u zaštiti grmlja i stabla. Ova vrsta je prvi otkrivena u početku 19. stoljeća, ali nije uvezen u zapadnom dijelu svijeta sve do 1920-ih godina. Personate nisu osamljene, one će se formirati u male kolonije u divljini.

Život u zatočeništvu

Personata, i njihove varijacije, sada su neke od najčešćih ptičjih kućnih ljubimaca a mogu se naći u domovima diljem Amerike i Europe. Ponašanje Personata je jedan od razloga zašto su toliko popularni i drag je kao kućni ljubimac. Prijateljski i društveni po prirodi, oni su obično u zatočeništvu kao par i vrlo mnogo pozornosti imaju na svog druga ili partnera. Povezanost se utvrđuje rano u životu između pojedinih parove i održavaju se za vrijeme trajanja njihova života. Parovi se mogu vidjeti kako češkaju jedni druge i hrane jedni druge u vrijeme parenja. Ako je sama u kavezu, Personata traži jako mnogo pozornost od vlasnika potrebne da bi se osigurala dobrobit i zdravlje ptice.

Razmnožavanje

Ove ptice mogu pokazuju znakove agresije, tijekom susreta sa suparnikom. Personate su spolno aktivne u dobi od deset mjeseci i pet do šest godina, tijekom tog vremena oni mogu proizvesti nekoliko legla u roku od jedne godine. Ova vrsta je povoljna za ljubitelje ptica koji ih uzgajati u zatočeništvu. Tijekom uzgojne sezone ponašanje među partnerima će se promijeniti: muško prikazuje više uznemireno ponašanje, žena počinje se izradom gnijezde, a apetit se povećava kod oba spola. U gnijezdu su gotovo u uvijek ženke i najčešće imaju tri do šest jaja a inkubacija traje oko dvadeset i tri dana. Mladunci će biti zbrinut od strane ženki, dok ne napuste gnijezdo sa oko šest tjedana starosti. Otac tada preuzima hranjenja mladih ptica na još dva tjedna ili sve dok ne dođe na neovisnost. Bez obzira na prirodne i ljudske radne snage protiv njih, Personate papige po broju i popularnost su visoko u porastu.