Every day

10.00-18.00
(zadni ulaz 17.00)
   
Zabranjen ulaz životinjama   

AIX SPONSA

Index

...
Scientific name:  Aix sponsa
Common name(s):  Patka Karolinka
Biological status
Natural habitat:  Sjeverna Amerika
Population size:  u porastu
Population status:  ...
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Ima
Average body length:  47-54 cm
Wingspan:  66-73 cm
Lifestyle
Lifespan:  3-4 godine
Level of sociability:  Plašljiva
Activity level:  niska
Noise level:  niska
Tolerance level:  ...
Eating habits
Daily:  sjemenke, žirevi, beskralježnjaci
Occasionally:  šumski plodovi
Rarely:  lišće
Breeding
The average age of gain sexual maturity
1 godina
1 godina

Breeding intervals
in the Wilderness:  dva puta godišnje
in captivity:  dva puta godišnje

Breeding season
in the Wilderness:  od proljeća do jeseni
in captivity:  od proljeća do jeseni
Nesting
Number of eggs per season:  6-16
Average number of eggs per season:  6-16
Average incubation time:  28-30 dana
Average age of fledging:  odmah

Phenotype

Patka Karolinka nastanjuje istočnu obalu Sjeverne Amerike od Nove Škotske na sjeveru do Floride i Meksičkog zaljeva na jugu. Karolinka je mala do srednja ptica. Mužjaci su dugi 48-54 cm, a ženke 47-51 cm. Raspon krila od 70-73 cm i mase 500-700 grama. Spolni dimorfizam je vidljiv. Mužjaci imaju zelene, plave i ljubičaste boje po glavi a ženke su smečkasto sive. Prosječni životni vijek patke Karolinke je 3-4 godine. Hrane se orašastim plodovima, voćem, vodenim biljkama, sjemenkama, vodenim kukcima. Prirodni neprijatelji su im lisica, rakun, kuna, aligatori, zmije.

Life in the wild

Karolinka živi na područjima uz jezera, rijeke, potoke i ribnjake te ostala močvarna područja. Gnijezde se u šupljinama ne daleko od vode. Karolinke migriraju sa sjevera američkog kontinenta na južni u hladnijem djelu godine. Hrane se raznim šumskim plodovima, kukcima, vodenim životinjama (male ribe, rakovi,..). 86-90% mladunaca postane plijen predatorima u prva dva tjedna života. Kako bi se zaštitile uvedeni su lovostaji u djelovima godine kada se razmnožavaju.

Life in captivity

Patke Karolinke u zatočeništvu najčešće žive u zoološkim vrtovima, uzgajalištima ptica i kod privatnih kolekcionara ptica. Početkom 1900. je zbog lova patka Karolinka postala ugrožena na prirodnim staništima. Tada je i intenzivnije počeo njen uzgoj ali i očuvanje staništa na kojem obitavaju. Sada je Karolinka rasprostranjena po cijelom svijetu i nije ugrožena vrsta.

Breeding

Patka Karolinka pokazuje znakove parenja na proljeće i u jesen. Mužjaci ostaaju samo jednu sezonu parenja sa ženkom i slijedeću mjenjaju. Mužjaci koriste svoje šareno perje kako bi privukli ženke, a ženke koriste prodoran zvuk kako bi privukle mužjaka. Nakon parenja mužjaci odlete na osamu kako bi se izmitarili. Patke obično imaju dva legla tokom sezone parenja. Kopulacija se događa u vodi. Gnijezda izgrađena u šupljinama i obložena drvenom sječkom. Ženke polažu 6-15 jaja. Jaja se inkubiraju oko 30 dana, a pačići napuštaju gnijezdo unutar 24 sata. Pačići se osamostaljuju od 56-70 dana. Spolno sazrijevaju u dobi od godinu dana.