Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

AIX SPONSA

Index

...
Znanstveni naziv:  Aix sponsa
Uobičajeni naziv(i):  Patka Karolinka
Biološki status
Prirodno stanište:  Sjeverna Amerika
Brojnost populacije:  u porastu
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Ima
Prosječna duljina tijela:  47-54 cm
Raspon krila:  66-73 cm
Životni stil
Životni vijek:  3-4 godine
Razina društvenosti:  Plašljiva
Razina aktivnosti:  niska
Razina glasnoće:  niska
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  sjemenke, žirevi, beskralježnjaci
Povremeno:  šumski plodovi
Rijetko:  lišće
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
1 godina
1 godina

Intervali razmnožavanja
u divljini:  dva puta godišnje
u zatočeništvu:  dva puta godišnje

Sezona razmnožavanja
u divljini:  od proljeća do jeseni
u zatočeništvu:  od proljeća do jeseni
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  6-16
Prosječan broj jaja po sezoni:  6-16
Prosječno vrijeme inkubacije:  28-30 dana
Prosječna starost poletaraca:  odmah

Fenotip

Patka Karolinka nastanjuje istočnu obalu Sjeverne Amerike od Nove Škotske na sjeveru do Floride i Meksičkog zaljeva na jugu. Karolinka je mala do srednja ptica. Mužjaci su dugi 48-54 cm, a ženke 47-51 cm. Raspon krila od 70-73 cm i mase 500-700 grama. Spolni dimorfizam je vidljiv. Mužjaci imaju zelene, plave i ljubičaste boje po glavi a ženke su smečkasto sive. Prosječni životni vijek patke Karolinke je 3-4 godine. Hrane se orašastim plodovima, voćem, vodenim biljkama, sjemenkama, vodenim kukcima. Prirodni neprijatelji su im lisica, rakun, kuna, aligatori, zmije.

Život u divljini

Karolinka živi na područjima uz jezera, rijeke, potoke i ribnjake te ostala močvarna područja. Gnijezde se u šupljinama ne daleko od vode. Karolinke migriraju sa sjevera američkog kontinenta na južni u hladnijem djelu godine. Hrane se raznim šumskim plodovima, kukcima, vodenim životinjama (male ribe, rakovi,..). 86-90% mladunaca postane plijen predatorima u prva dva tjedna života. Kako bi se zaštitile uvedeni su lovostaji u djelovima godine kada se razmnožavaju.

Život u zatočeništvu

Patke Karolinke u zatočeništvu najčešće žive u zoološkim vrtovima, uzgajalištima ptica i kod privatnih kolekcionara ptica. Početkom 1900. je zbog lova patka Karolinka postala ugrožena na prirodnim staništima. Tada je i intenzivnije počeo njen uzgoj ali i očuvanje staništa na kojem obitavaju. Sada je Karolinka rasprostranjena po cijelom svijetu i nije ugrožena vrsta.

Razmnožavanje

Patka Karolinka pokazuje znakove parenja na proljeće i u jesen. Mužjaci ostaaju samo jednu sezonu parenja sa ženkom i slijedeću mjenjaju. Mužjaci koriste svoje šareno perje kako bi privukli ženke, a ženke koriste prodoran zvuk kako bi privukle mužjaka. Nakon parenja mužjaci odlete na osamu kako bi se izmitarili. Patke obično imaju dva legla tokom sezone parenja. Kopulacija se događa u vodi. Gnijezda izgrađena u šupljinama i obložena drvenom sječkom. Ženke polažu 6-15 jaja. Jaja se inkubiraju oko 30 dana, a pačići napuštaju gnijezdo unutar 24 sata. Pačići se osamostaljuju od 56-70 dana. Spolno sazrijevaju u dobi od godinu dana.