Every day

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Viber group

Join us

ARATINGA SOLSTITIALIS

Index

...
Scientific name:  Aratinga solstitialis
Common name(s):  Sun conure
Biological status
Natural habitat:  Južna Amerika
Population size:  Smanjenje populacije
Population status:  Ugrožena
Status of threatened:  Visoki
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Nema
Average body length:  30-35 cm
Wingspan:  16 cm
Lifestyle
Lifespan:  30 god.
Level of sociability:  Moderate
Activity level:  Visoka
Noise level:  Visoka
Tolerance level:  Moderate
Eating habits
Daily:  voće, cvijeće, bobice
Occasionally:  orašasti plodovi, kukci
Rarely:  lišće
Breeding
The average age of gain sexual maturity
2 godine
2 godine

Breeding intervals
in the Wilderness:  Jednom godišnje
in captivity:  Jednom godišnje

Breeding season
in the Wilderness:  Veljača-Rujan
in captivity:  Veljača-Rujan
Nesting
Number of eggs per season:  3-5
Average number of eggs per season:  3-5
Average incubation time:  23-27 dana
Average age of fledging:  56 dana

Phenotype

Sunčana aratinga živi na području cijele Južne Amerike.Žive u otvorenim savanama ili unutar suhih šuma savane. Također ih se može naći u šumovitim dolinama rijeke Amazone. Preferiraju nadmorsku visinu manju od 1200m. Naseljavaju palme, drveće ili grmlje koje obilno rađa. Spolni dimorfizam kod aratingi nije uočljiv, mada postoje neke naznake po kojima bi se mogao odrediti spol ptice, ali nisu 100% pouzdane. Jedna od njih je duljina repa. Mužjaci imaju dulji rep oko 131cm, dok ženke kraći, oko 121cm.

Life in the wild

Sunčane aratinge žive samo u tropskim staništima i grade svoja gnijezda u rupama na drveću. Žive u jatima po 20 i više ptica. Glasanje im je jako iritantno i to im služi u prirodi za odbijanje predatora.

Life in captivity

Sunčana aratinga je interesantan kučni ljubimac. Iako glasna, ljudi je vole kao kućnog ljubimca zbog njene ljepote. Nisu osobiti govornici ali mogu naučiti neke jednostavnije rijeći ili oponašati zvukove. Uživaju u ljudskoj pozornosti, osobito kada u blizini nema druge ptice.

Breeding

Nije uočeno udvaranje kod Sunčanih aratingi. Parovi ne objavljuju svoju namjeru za parenjem. Jedini način da znamo da su ptice uparene, je to što jedna drugu hrane. Parenje traje do tri minute i nakon toga ptice postaju privržene jedna drugoj. Ženka polaže 3-4 jaja u razmacima od 2-3 dana. Jaja se inkubiraju od 23-27 dana. Mladunci se osamostaljuju nakon 9-10 tjedana.