Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

ARATINGA SOLSTITIALIS

Index

...
Znanstveni naziv:  Aratinga solstitialis
Uobičajeni naziv(i):  Sunčana aratinga
Biološki status
Prirodno stanište:  Južna Amerika
Brojnost populacije:  Smanjenje populacije
Status populacije:  Ugrožena
Status ugroženost:  Visoki
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  30-35 cm
Raspon krila:  16 cm
Životni stil
Životni vijek:  30 god.
Razina društvenosti:  Srednja
Razina aktivnosti:  Visoka
Razina glasnoće:  Visoka
Razina tolerancije:  Srednja
Prehrambene navike
Svakodnevno:  voće, cvijeće, bobice
Povremeno:  orašasti plodovi, kukci
Rijetko:  lišće
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
2 godine
2 godine

Intervali razmnožavanja
u divljini:  Jednom godišnje
u zatočeništvu:  Jednom godišnje

Sezona razmnožavanja
u divljini:  Veljača-Rujan
u zatočeništvu:  Veljača-Rujan
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  3-5
Prosječan broj jaja po sezoni:  3-5
Prosječno vrijeme inkubacije:  23-27 dana
Prosječna starost poletaraca:  56 dana

Fenotip

Sunčana aratinga živi na području cijele Južne Amerike.Žive u otvorenim savanama ili unutar suhih šuma savane. Također ih se može naći u šumovitim dolinama rijeke Amazone. Preferiraju nadmorsku visinu manju od 1200m. Naseljavaju palme, drveće ili grmlje koje obilno rađa. Spolni dimorfizam kod aratingi nije uočljiv, mada postoje neke naznake po kojima bi se mogao odrediti spol ptice, ali nisu 100% pouzdane. Jedna od njih je duljina repa. Mužjaci imaju dulji rep oko 131cm, dok ženke kraći, oko 121cm.

Život u divljini

Sunčane aratinge žive samo u tropskim staništima i grade svoja gnijezda u rupama na drveću. Žive u jatima po 20 i više ptica. Glasanje im je jako iritantno i to im služi u prirodi za odbijanje predatora.

Život u zatočeništvu

Sunčana aratinga je interesantan kučni ljubimac. Iako glasna, ljudi je vole kao kućnog ljubimca zbog njene ljepote. Nisu osobiti govornici ali mogu naučiti neke jednostavnije rijeći ili oponašati zvukove. Uživaju u ljudskoj pozornosti, osobito kada u blizini nema druge ptice.

Razmnožavanje

Nije uočeno udvaranje kod Sunčanih aratingi. Parovi ne objavljuju svoju namjeru za parenjem. Jedini način da znamo da su ptice uparene, je to što jedna drugu hrane. Parenje traje do tri minute i nakon toga ptice postaju privržene jedna drugoj. Ženka polaže 3-4 jaja u razmacima od 2-3 dana. Jaja se inkubiraju od 23-27 dana. Mladunci se osamostaljuju nakon 9-10 tjedana.