Every day

10:00-17:00

Viber group

Join us

CACATUA GALERITA

Index

...
Scientific name:  Cacatua galerita
Common name(s):  Žutokukumasti kakadu
Biological status
Natural habitat:  Australia, Papua Nova Gvinea
Population size:  ...
Population status:  ...
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Nema
Average body length:  44-55 cm
Wingspan:  ...
Lifestyle
Lifespan:  20-40 god.
Level of sociability:  ...
Activity level:  ...
Noise level:  ...
Tolerance level:  ...
Eating habits
Daily:  voće, žitarice
Occasionally:  kukci
Rarely:  ...
Breeding
The average age of gain sexual maturity
...
...

Breeding intervals
in the Wilderness:  kolovoz-siječanj, svibanj-rujan
in captivity:  ...

Breeding season
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...
Nesting
Number of eggs per season:  2-3
Average number of eggs per season:  2-3
Average incubation time:  25-27 dana
Average age of fledging:  70 dana

Phenotype

Žutokukmasti kakadu je relativno veliki kakadu koji živi na području Australije i Nove Gvineje te nekim otocima Indonezije. Na nekim područjima su mnogobrojni tako da ih smatraju i štetočinama. Dugački su između 44 i 55 cm. Prosječno žive oko 40 godina, ali ima primjeraka koji su navršili i 70 godina ali u zatočeništvu. Kakadui proizvode prah koji služi za zaštitu perja od vode, za razliku od drugih ptica koje perije mažu uljem sa uropigijalne žlijezde.

Life in the wild

U Australiji se žutokukmasti kakadu može naći u svim djelovima osim sušnih područja. Žive u jatima i poljoprivrednicima rade velike štete na usjevima. Žive i u prigradskin naseljima velikih gradova. Osim u planinski područjima također žive u većem broju u Novoj Gvineji i obližnjim otocima. Postoje četiri podvrste: Triton, Eleonora, Fitzroyi, Galerita. Kakadua ima također u još nekim državama kao što su Singapur, Novi zeland,... ali tamo nisu autohtone vrste nego su "uvezeni". Prepoznatljivi su po svojoj žutoj kukmi. Jako inteligentne ptice koje su u naseljenim mjestima naučile otvarati kante za smeće i tako pronalaziti hranu. U prirodi jedu glinu kako bi izvršili detoksikaciju tijela od razne hrane koju pojedu. Taj proces se naziva geofagija.

Life in captivity

Odlični i privrženi kao kućni ljubimci, samo jako zahtjevni, inteligentni i glasni. Imaju prirodnu potrebu za za gristi drvo tako da četo u zatočeništvu strada namještaj. Podvrsta Eleonora sposobna plesati na muziku u ritmu. U zatočeništvu mogu živjeti do 70 godina. Jako vole društvo te ako su zapostavljeni od strane vlasnika često puta si zanaju počupati perje sa tijela.

Breeding

U prirodi se kakadui razmnožavaju od kolovoza do siječnja u južnoj Australiji, dok u sjevernoj od svibnja do rujna. Gnijezda rade u udubinama drveta. Polažu dva-tri jaja, a inkubacija traje 25-27 dana. Oba roditelja inkubiraju jaja i odhranjuju mlade. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 12 tjedana, ali ostaju sa roditeljima nekoliko mjeseci.