Svakim danom

10:00-17:00

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

CACATUA GALERITA

Index

...
Znanstveni naziv:  Cacatua galerita
Uobičajeni naziv(i):  Žutokukumasti kakadu
Biološki status
Prirodno stanište:  Australia, Papua Nova Gvinea
Brojnost populacije:  ...
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  44-55 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  20-40 god.
Razina društvenosti:  ...
Razina aktivnosti:  ...
Razina glasnoće:  ...
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  voće, žitarice
Povremeno:  kukci
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
...
...

Intervali razmnožavanja
u divljini:  kolovoz-siječanj, svibanj-rujan
u zatočeništvu:  ...

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječan broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječno vrijeme inkubacije:  25-27 dana
Prosječna starost poletaraca:  70 dana

Fenotip

Žutokukmasti kakadu je relativno veliki kakadu koji živi na području Australije i Nove Gvineje te nekim otocima Indonezije. Na nekim područjima su mnogobrojni tako da ih smatraju i štetočinama. Dugački su između 44 i 55 cm. Prosječno žive oko 40 godina, ali ima primjeraka koji su navršili i 70 godina ali u zatočeništvu. Kakadui proizvode prah koji služi za zaštitu perja od vode, za razliku od drugih ptica koje perije mažu uljem sa uropigijalne žlijezde.

Život u divljini

U Australiji se žutokukmasti kakadu može naći u svim djelovima osim sušnih područja. Žive u jatima i poljoprivrednicima rade velike štete na usjevima. Žive i u prigradskin naseljima velikih gradova. Osim u planinski područjima također žive u većem broju u Novoj Gvineji i obližnjim otocima. Postoje četiri podvrste: Triton, Eleonora, Fitzroyi, Galerita. Kakadua ima također u još nekim državama kao što su Singapur, Novi zeland,... ali tamo nisu autohtone vrste nego su "uvezeni". Prepoznatljivi su po svojoj žutoj kukmi. Jako inteligentne ptice koje su u naseljenim mjestima naučile otvarati kante za smeće i tako pronalaziti hranu. U prirodi jedu glinu kako bi izvršili detoksikaciju tijela od razne hrane koju pojedu. Taj proces se naziva geofagija.

Život u zatočeništvu

Odlični i privrženi kao kućni ljubimci, samo jako zahtjevni, inteligentni i glasni. Imaju prirodnu potrebu za za gristi drvo tako da četo u zatočeništvu strada namještaj. Podvrsta Eleonora sposobna plesati na muziku u ritmu. U zatočeništvu mogu živjeti do 70 godina. Jako vole društvo te ako su zapostavljeni od strane vlasnika često puta si zanaju počupati perje sa tijela.

Razmnožavanje

U prirodi se kakadui razmnožavaju od kolovoza do siječnja u južnoj Australiji, dok u sjevernoj od svibnja do rujna. Gnijezda rade u udubinama drveta. Polažu dva-tri jaja, a inkubacija traje 25-27 dana. Oba roditelja inkubiraju jaja i odhranjuju mlade. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 12 tjedana, ali ostaju sa roditeljima nekoliko mjeseci.