Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Viber group

Join us

AMAZONA AMAZONICA

Index

...
Scientific name:  Amazona amazonica
Common name(s):  Amazona amazonica
Biological status
Natural habitat:  Južna Amerika
Population size:  ...
Population status:  ...
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Nema
Average body length:  33 cm
Wingspan:  ...
Lifestyle
Lifespan:  ...
Level of sociability:  ...
Activity level:  ...
Noise level:  ...
Tolerance level:  ...
Eating habits
Daily:  voće, sjemenke
Occasionally:  kakao
Rarely:  ...
Breeding
The average age of gain sexual maturity
...
...

Breeding intervals
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...

Breeding season
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...
Nesting
Number of eggs per season:  3-4
Average number of eggs per season:  3-4
Average incubation time:  26 dana
Average age of fledging:  60 dana

Phenotype

Amazona amazonica je poznata još kao papiga s narančastim krilima. Podvrsta amazonske papige koja nastanjuje tropske djelove Južne Amerike od Kolumbije, Trinidad i Tobaga, do Perua, Bolivije pa do središnjeg Brazila. Stanište im je šuma i poluotvorena prostranstva. Smatraju je štetnikom jer uništava poljoprivredne usjeve u tim dijelovima Južne Amerike. Iz tog razloga je ubijaju ali i izlovljavaju za kućne ljubimce. Osim narančastih krila, uglavnom je zelene boje. Dugačka oko 33cm i teška oko 340 gr. Nije vidljiv spolni dimorfizam.

Life in the wild

Amazona amazonica nastanjuje pretežno šumske dijelove te u palmama i drugim stablima pronalazi sklonište i gradi gnijezdo. Jako su bučne ptice i njihovo glasanje je jako iritantno, osobito kada su u opasnosti. U divljini se hrane voćem, sjemenkama, orašastim plodovima, cvjetovima, lisnim pupoljcima i bobicama. Kada su u mogućnosti jedu plodove palmi, kakao, mango i naranču. Zadnjih godina postali su uobičajena ptica na području Miamija na Floridi, a kolonije vjerojatno nastale bijegom iz zatočeništva postoje i u Londonu.

Life in captivity

Međunarodna trgovina svim papagajima je zabranjena tako i Amazonicom ali se uspješno uzgajaju u zatočeništvu. Iako je zbog svog glasanja jedna od rjeđih ptica, ipak se uzgaja u zatočeništvu. Sve vrste iz porodice amazona su dobri govornici. „Parirati“ im mogu jedino Sive afričke papige. Amazonika je energična, razigrana, i društvena ptica koja želi puno interakcije sa svojim vlasnikom. Često puta zna biti jako nepredvidljiva. Kada se odhranjuje ručno bolje se povezuju sa svojim „ljudskim suputnikom“. Amazonica je poznata po svom čudljivom karakteru. U jednom trenutku može biti umiljata, a u drugom agresivna, glasna, ljubomorna,… Moguće je da odabere jednu osobu kojoj će dati maksimalnu naklonost, a prema drugim osobama bude agresivna.

Breeding

Amazona amazonica se gnijezdi u šupljinama drveća. Obično polaže tri ili četiri jaja. Ženka inkubira jaja oko 26 dana, a pilići napuštaju gnijezdo nakon otprilike 60 dana.