Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

AMAZONA AMAZONICA

Index

...
Znanstveni naziv:  Amazona amazonica
Uobičajeni naziv(i):  Amazona amazonica
Biološki status
Prirodno stanište:  Južna Amerika
Brojnost populacije:  ...
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  33 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  ...
Razina društvenosti:  ...
Razina aktivnosti:  ...
Razina glasnoće:  ...
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  voće, sjemenke
Povremeno:  kakao
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
...
...

Intervali razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  3-4
Prosječan broj jaja po sezoni:  3-4
Prosječno vrijeme inkubacije:  26 dana
Prosječna starost poletaraca:  60 dana

Fenotip

Amazona amazonica je poznata još kao papiga s narančastim krilima. Podvrsta amazonske papige koja nastanjuje tropske djelove Južne Amerike od Kolumbije, Trinidad i Tobaga, do Perua, Bolivije pa do središnjeg Brazila. Stanište im je šuma i poluotvorena prostranstva. Smatraju je štetnikom jer uništava poljoprivredne usjeve u tim dijelovima Južne Amerike. Iz tog razloga je ubijaju ali i izlovljavaju za kućne ljubimce. Osim narančastih krila, uglavnom je zelene boje. Dugačka oko 33cm i teška oko 340 gr. Nije vidljiv spolni dimorfizam.

Život u divljini

Amazona amazonica nastanjuje pretežno šumske dijelove te u palmama i drugim stablima pronalazi sklonište i gradi gnijezdo. Jako su bučne ptice i njihovo glasanje je jako iritantno, osobito kada su u opasnosti. U divljini se hrane voćem, sjemenkama, orašastim plodovima, cvjetovima, lisnim pupoljcima i bobicama. Kada su u mogućnosti jedu plodove palmi, kakao, mango i naranču. Zadnjih godina postali su uobičajena ptica na području Miamija na Floridi, a kolonije vjerojatno nastale bijegom iz zatočeništva postoje i u Londonu.

Život u zatočeništvu

Međunarodna trgovina svim papagajima je zabranjena tako i Amazonicom ali se uspješno uzgajaju u zatočeništvu. Iako je zbog svog glasanja jedna od rjeđih ptica, ipak se uzgaja u zatočeništvu. Sve vrste iz porodice amazona su dobri govornici. „Parirati“ im mogu jedino Sive afričke papige. Amazonika je energična, razigrana, i društvena ptica koja želi puno interakcije sa svojim vlasnikom. Često puta zna biti jako nepredvidljiva. Kada se odhranjuje ručno bolje se povezuju sa svojim „ljudskim suputnikom“. Amazonica je poznata po svom čudljivom karakteru. U jednom trenutku može biti umiljata, a u drugom agresivna, glasna, ljubomorna,… Moguće je da odabere jednu osobu kojoj će dati maksimalnu naklonost, a prema drugim osobama bude agresivna.

Razmnožavanje

Amazona amazonica se gnijezdi u šupljinama drveća. Obično polaže tri ili četiri jaja. Ženka inkubira jaja oko 26 dana, a pilići napuštaju gnijezdo nakon otprilike 60 dana.