Every day

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Viber group

Join us

Eclectus roratus

Index

...
Scientific name:  Eclectus roratus
Common name(s):  Eclectus parrot
Biological status
Natural habitat:  Australia, Oceania
Population size:  u opadanju
Population status:  nije zabrinjavajuća
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Ima
Average body length:  35 cm
Wingspan:  228-247 mm
Lifestyle
Lifespan:  30 godina
Level of sociability:  visoka
Activity level:  srednja
Noise level:  visoka
Tolerance level:  visoka
Eating habits
Daily:  orašasti plodovi, pupovi
Occasionally:  kukci
Rarely:  ...
Breeding
The average age of gain sexual maturity
2-3 godine
2-3 godine

Breeding intervals
in the Wilderness:  travanj-prosinac
in captivity:  travanj-prosinac

Breeding season
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...
Nesting
Number of eggs per season:  2
Average number of eggs per season:  2
Average incubation time:  28-30 dana
Average age of fledging:  80 dana

Phenotype

Edel papagaj(eclectus roratus ) je papagaj koji dolazi sa područja Australije, Papua Nove Gvineje i Indonezije. Žive u jatima ali i odvojeno u parovima. Staništa im se nalaze čak do 1000 m nadmorske visine. Kod Edela je vidljiv spolni dimorfizam što bi značilo da ima vanjska spolna obilježja. Kod Edela je to boja perja. Mužjaci su pretežno zelene boje, a ženke pretežno crvene. Edel papagaj je prosječno dugačak 105-133 mm, i težine 500-600 grama. Postoji 9 podvrsta Edela i razlikuju se po kombinacijama boja, ali osnovne boje mužjaka i ženke su iste. Prilikom stvaranja uniformne grupe(jata), postavljaju si određena pitanja fizičkim pokretima tijela. Taj fenomen se naziva socijalna facilitacija. Edeli su biljojedi i hrane se voćem, bobicama, orašastim plodovima, sjemenkama, pupoljcima, cvjetovima,…..

Life in the wild

Nastanjuje Australiju, Indoneziju i Papua Novu Gvineju, ali su nastanjeni i u Singapuru i otočju Goram. Žive u gusto naseljenim šumama u blizini vode ili obalnih područja. Obično su to tropska područja. Gnijezde se od 14 do 22 m iznad zemlje. Gnijezda imaju ulaz 25-30 cm i dubine 60 – 300 cm. Prosječna veličina teritorija na kojem traže hranu je 3 km2. Biraju i grade gnijezda na temelju toga koje vrste resursa su dostupni, i ima li ili nema mogućnosti da ih grabežljivac ometa tokom hranjenja. Sivi sokol i crvenkasta sova su najpoznatiji edelovi prirodni neprijatelji. Čovjek im je također bio veliki neprijatelj dok nije uvedena zabrana prodaje ptica ulovljenih u divljini. Djeluju na ekosustav nenamjerno raspršujući sjeme hrane. U velikim jatima Edel papagaji postaju štetočine za poljoprivredne usjeve. Populacija Edela se smanjuje u prirodi zbog krčenja šuma i uništavanja staništa.

Life in captivity

Edel papagaji se u zatočeništvu uzgajaju zbog svoje ljepote ali i privrženosti čovjeku. Nisu osobito nadareni za ponavljanje riječi ali mogu nešto naučiti. U zatočeništvu mogu doživjeti i do 50 godina ako je pravilna ishrana. Kod uzgoja u zatočeništvu često puta se dešava da kada ženka othrani mladunce i kada oni napuste gnijezdo, odmah snese druga jaja i počinje ponovni ciklus inkubacije i othrane, i tako stalno. To zna jako iscrpiti ženku,koja može na kraju i uginuti.

Breeding

Kod Edel papagaja prisutna je poliandrija, što znači da ženka živi u jatu ili na području sa više mužjaka. Privlačenje partnera obično se sastoji od klanjanja, mahanja krilima i drugog ekscentričnog ponašanja kako bi privukli pozornost. Ženke inkubiraju jaja oko 28 dana a više mužjaka im pružaju zaštitu. Razdoblje razmnožavanja je od travnja do prosinca, ovisno o mjestu. Pilići napuštaju gnijezdo oko 13.tjedna starosti, a samostalno postaju sa 6 mjeseci. Mužjaci i ženke su spolno zreli sa otprilike 3 godine.