Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Eclectus roratus

Index

...
Znanstveni naziv:  Eclectus roratus
Uobičajeni naziv(i):  Edel
Biološki status
Prirodno stanište:  Australia, Oceania
Brojnost populacije:  u opadanju
Status populacije:  nije zabrinjavajuća
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Ima
Prosječna duljina tijela:  35 cm
Raspon krila:  228-247 mm
Životni stil
Životni vijek:  30 godina
Razina društvenosti:  visoka
Razina aktivnosti:  srednja
Razina glasnoće:  visoka
Razina tolerancije:  visoka
Prehrambene navike
Svakodnevno:  orašasti plodovi, pupovi
Povremeno:  kukci
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
2-3 godine
2-3 godine

Intervali razmnožavanja
u divljini:  travanj-prosinac
u zatočeništvu:  travanj-prosinac

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  2
Prosječan broj jaja po sezoni:  2
Prosječno vrijeme inkubacije:  28-30 dana
Prosječna starost poletaraca:  80 dana

Fenotip

Edel papagaj(eclectus roratus ) je papagaj koji dolazi sa područja Australije, Papua Nove Gvineje i Indonezije. Žive u jatima ali i odvojeno u parovima. Staništa im se nalaze čak do 1000 m nadmorske visine. Kod Edela je vidljiv spolni dimorfizam što bi značilo da ima vanjska spolna obilježja. Kod Edela je to boja perja. Mužjaci su pretežno zelene boje, a ženke pretežno crvene. Edel papagaj je prosječno dugačak 105-133 mm, i težine 500-600 grama. Postoji 9 podvrsta Edela i razlikuju se po kombinacijama boja, ali osnovne boje mužjaka i ženke su iste. Prilikom stvaranja uniformne grupe(jata), postavljaju si određena pitanja fizičkim pokretima tijela. Taj fenomen se naziva socijalna facilitacija. Edeli su biljojedi i hrane se voćem, bobicama, orašastim plodovima, sjemenkama, pupoljcima, cvjetovima,…..

Život u divljini

Nastanjuje Australiju, Indoneziju i Papua Novu Gvineju, ali su nastanjeni i u Singapuru i otočju Goram. Žive u gusto naseljenim šumama u blizini vode ili obalnih područja. Obično su to tropska područja. Gnijezde se od 14 do 22 m iznad zemlje. Gnijezda imaju ulaz 25-30 cm i dubine 60 – 300 cm. Prosječna veličina teritorija na kojem traže hranu je 3 km2. Biraju i grade gnijezda na temelju toga koje vrste resursa su dostupni, i ima li ili nema mogućnosti da ih grabežljivac ometa tokom hranjenja. Sivi sokol i crvenkasta sova su najpoznatiji edelovi prirodni neprijatelji. Čovjek im je također bio veliki neprijatelj dok nije uvedena zabrana prodaje ptica ulovljenih u divljini. Djeluju na ekosustav nenamjerno raspršujući sjeme hrane. U velikim jatima Edel papagaji postaju štetočine za poljoprivredne usjeve. Populacija Edela se smanjuje u prirodi zbog krčenja šuma i uništavanja staništa.

Život u zatočeništvu

Edel papagaji se u zatočeništvu uzgajaju zbog svoje ljepote ali i privrženosti čovjeku. Nisu osobito nadareni za ponavljanje riječi ali mogu nešto naučiti. U zatočeništvu mogu doživjeti i do 50 godina ako je pravilna ishrana. Kod uzgoja u zatočeništvu često puta se dešava da kada ženka othrani mladunce i kada oni napuste gnijezdo, odmah snese druga jaja i počinje ponovni ciklus inkubacije i othrane, i tako stalno. To zna jako iscrpiti ženku,koja može na kraju i uginuti.

Razmnožavanje

Kod Edel papagaja prisutna je poliandrija, što znači da ženka živi u jatu ili na području sa više mužjaka. Privlačenje partnera obično se sastoji od klanjanja, mahanja krilima i drugog ekscentričnog ponašanja kako bi privukli pozornost. Ženke inkubiraju jaja oko 28 dana a više mužjaka im pružaju zaštitu. Razdoblje razmnožavanja je od travnja do prosinca, ovisno o mjestu. Pilići napuštaju gnijezdo oko 13.tjedna starosti, a samostalno postaju sa 6 mjeseci. Mužjaci i ženke su spolno zreli sa otprilike 3 godine.