Every day

10:00-17:00

Viber group

Join us

ARA ARARAUNA

Index

...
Scientific name:  Ara ararauna
Common name(s):  Modro-žuta ara
Biological status
Natural habitat:  Južna Amerika
Population size:  ...
Population status:  ...
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Nema
Average body length:  76-86 cm
Wingspan:  ...
Lifestyle
Lifespan:  ...
Level of sociability:  ...
Activity level:  ...
Noise level:  ...
Tolerance level:  ...
Eating habits
Daily:  voće, orašasti plodovi
Occasionally:  sjemenke, biljni materijal
Rarely:  ...
Breeding
The average age of gain sexual maturity
3-6 god.
3-6 god.

Breeding intervals
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...

Breeding season
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...
Nesting
Number of eggs per season:  2-3
Average number of eggs per season:  2-3
Average incubation time:  28 dana
Average age of fledging:  100 dana

Phenotype

Ara ararauna ili modro-žuta ara je pripadnik velike skupine papagaja pod nazivom Ara. Nastanjuje južnoamerički kontinent. Ptica može distići duljinu do 90cm i težinu do 1.5kg. Živopisnog su izgleda sa svijetlim vodenoplavim perjem na vrhu tijela, osim glave koja je boje limete. Donji dio je tamnožute/svijetlonarančaste boje. Kljun je crne boje kao i perje ispod brade.Noge su mu sive boje, osim crnih kandži.Ptica ima bijelu kožu, a lice nema gotovo nikakvo perje, osim nekoliko crnih međusobno razmaknutih, tvoreći prugasti uzorak oko očiju.Šarenice su blijedo svijetložute.

Life in the wild

Ara ararauna nastanjuje Kolumbiju, Venezuelu, Peru, Brazil, Boliviju, Ekvador i Paragvaj te u Srednjoj Americi Panama. Nestale su u Trinidadu, Gvajani i Portoriku zbog ljudskih aktivnosti, ali su angažiranjem udruga za zaštitu ptica ponovo počele nastanjivati te države. U prirodi žive u parovima ili manjim jatima. Monogamne ptice su, odnosno imaju samo jednog partnera. Većinu svoga vremena provode na drveću. Hrane se raznim plodovima, biljkama, sjemenkama, kukcima, i drugim insektima. Naseljava predjele nepoplavljenih šuma i savana Južne amerike. U prirodi žive do 30 godina.

Life in captivity

Ara ararauna u zatočeništvu je jedna od najpopularnijih ara. Postoji jako puno uzgajivačnica i zooloških vrtova koji imaju tu aru. U zatočeništvu mogu doživjeti do 80 godina. Česti su kućni ljubimci, imaju odlične motoričke sposobnosti pa često svojim vlasnicima priređuju show. Ptica je temperamantna i vedrog karaktera. Može naučiti neke riječi ali nije "govornik" kao neke druge vrste.

Breeding

Plavo žuta ara postaje spolno zrela sa 5-7 godina i pari se doživotno. Polaže 2-3 jaja, inkubacija traje 28 dana, a Pilići napuštaju gnijezdo za otprilike 97 dana nakon izlijeganja. Glasno vikanje mlade ptice (poziv jatu) te destruktivno žvakanje, prirodno je ponašanje i treba ih očekivati u zatočeništvu.