Svakim danom

10:00-17:00

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

ARA ARARAUNA

Index

...
Znanstveni naziv:  Ara ararauna
Uobičajeni naziv(i):  Modro-žuta ara
Biološki status
Prirodno stanište:  Južna Amerika
Brojnost populacije:  ...
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  76-86 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  ...
Razina društvenosti:  ...
Razina aktivnosti:  ...
Razina glasnoće:  ...
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  voće, orašasti plodovi
Povremeno:  sjemenke, biljni materijal
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
3-6 god.
3-6 god.

Intervali razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječan broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječno vrijeme inkubacije:  28 dana
Prosječna starost poletaraca:  100 dana

Fenotip

Ara ararauna ili modro-žuta ara je pripadnik velike skupine papagaja pod nazivom Ara. Nastanjuje južnoamerički kontinent. Ptica može distići duljinu do 90cm i težinu do 1.5kg. Živopisnog su izgleda sa svijetlim vodenoplavim perjem na vrhu tijela, osim glave koja je boje limete. Donji dio je tamnožute/svijetlonarančaste boje. Kljun je crne boje kao i perje ispod brade.Noge su mu sive boje, osim crnih kandži.Ptica ima bijelu kožu, a lice nema gotovo nikakvo perje, osim nekoliko crnih međusobno razmaknutih, tvoreći prugasti uzorak oko očiju.Šarenice su blijedo svijetložute.

Život u divljini

Ara ararauna nastanjuje Kolumbiju, Venezuelu, Peru, Brazil, Boliviju, Ekvador i Paragvaj te u Srednjoj Americi Panama. Nestale su u Trinidadu, Gvajani i Portoriku zbog ljudskih aktivnosti, ali su angažiranjem udruga za zaštitu ptica ponovo počele nastanjivati te države. U prirodi žive u parovima ili manjim jatima. Monogamne ptice su, odnosno imaju samo jednog partnera. Većinu svoga vremena provode na drveću. Hrane se raznim plodovima, biljkama, sjemenkama, kukcima, i drugim insektima. Naseljava predjele nepoplavljenih šuma i savana Južne amerike. U prirodi žive do 30 godina.

Život u zatočeništvu

Ara ararauna u zatočeništvu je jedna od najpopularnijih ara. Postoji jako puno uzgajivačnica i zooloških vrtova koji imaju tu aru. U zatočeništvu mogu doživjeti do 80 godina. Česti su kućni ljubimci, imaju odlične motoričke sposobnosti pa često svojim vlasnicima priređuju show. Ptica je temperamantna i vedrog karaktera. Može naučiti neke riječi ali nije "govornik" kao neke druge vrste.

Razmnožavanje

Plavo žuta ara postaje spolno zrela sa 5-7 godina i pari se doživotno. Polaže 2-3 jaja, inkubacija traje 28 dana, a Pilići napuštaju gnijezdo za otprilike 97 dana nakon izlijeganja. Glasno vikanje mlade ptice (poziv jatu) te destruktivno žvakanje, prirodno je ponašanje i treba ih očekivati u zatočeništvu.