Every day

10.00-18.00
(zadni ulaz 17.00)
   
Zabranjen ulaz životinjama   

ARA CHLOROPTERUS

Index

...
Scientific name:  Ara Chloropterus
Common name(s):  Zelenokrila ara
Biological status
Natural habitat:  Južna Amerika
Population size:  Zadovoljavajuća
Population status:  Zadovoljavajući
Status of threatened:  Nisu ugrožene
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Nema
Average body length:  95 cm
Wingspan:  80-90 cm
Lifestyle
Lifespan:  40-50 godina u prirodi
Level of sociability:  Visoka
Activity level:  Moderate
Noise level:  Visoka
Tolerance level:  Moderate
Eating habits
Daily:  voće, šumski plodovi
Occasionally:  insekti, ličinke, puževi, bube
Rarely:  lišće
Breeding
The average age of gain sexual maturity
5 godina
5 godina

Breeding intervals
in the Wilderness:  Travanj - Rujan
in captivity:  Travanj - Rujan

Breeding season
in the Wilderness:  Topli dio godine
in captivity:  Cijelu godinu
Nesting
Number of eggs per season:  2-3
Average number of eggs per season:  2-3
Average incubation time:  30 dana
Average age of fledging:  90 dana

Phenotype

Ara Chloropterus ili Zelenokrila ara je pripadnik velike skupine papagaja pod nazivom Ara. Nastanjuje južnoamerički kontinent. Ptica može distići duljinu do 95cm i težinu do 2kg. Živopisnog su izgleda sa crvenim perjem po tijelu i zelenim krilima čiji vrhovi završavaju u plavoj boji. Gornji dio kljuna je bijele boje, a donji crne. Noge su mu sive boje, osim crnih kandži.Ptica ima bijelu kožu na licu na kojem nema gotovo nikakvo perje, osim nekoliko crvenih međusobno razmaknutih, tvoreći prugasti uzorak oko očiju.Šarenice su blijedo svijetložute.

Life in the wild

Ara Chloropterus nastanjuje Kolumbiju, Venezuelu, Peru, Brazil, Boliviju, Ekvador i Paragvaj te u Srednjoj Americi Panama. Nestale su u Trinidadu, Gvajani i Portoriku zbog ljudskih aktivnosti, ali su angažiranjem udruga za zaštitu ptica ponovo počele nastanjivati te države. U prirodi žive u parovima ili manjim jatima. Monogamne ptice su, odnosno imaju samo jednog partnera. Većinu svoga vremena provode na drveću. Hrane se raznim plodovima, biljkama, sjemenkama, kukcima, i drugim insektima. Naseljava predjele nepoplavljenih šuma i savana Južne amerike. U prirodi žive do 40 godina.

Life in captivity

Ara Chloropterus u zatočeništvu je jedna od najpoželjnijih ara. Ne postoji puno uzgajivačnica i zooloških vrtova koji imaju tu aru. U zatočeništvu mogu doživjeti do 120 godina. Rijetki su kućni ljubimci, imaju odlične motoričke sposobnosti pa često svojim vlasnicima priređuju show. Ptica je mirna i vedrog karaktera.Kao kućni ljubimac je pomalo dosadna zbog svoje mirnoće. Nazivaju je "nježni div". Može naučiti neke riječi ali nije "govornik" kao neke druge vrste.

Breeding

Ara Chloropterus postaje spolno zrela sa 5-7 godina i pari se doživotno. Polaže 1-3 jaja, inkubacija traje 28 dana, a pilići napuštaju gnijezdo za otprilike 97 dana nakon izlijeganja. Glasno vikanje mlade ptice (poziv jatu) te destruktivno žvakanje, prirodno je ponašanje i treba ih očekivati u zatočeništvu.