Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

ARA CHLOROPTERUS

Index

...
Znanstveni naziv:  Ara Chloropterus
Uobičajeni naziv(i):  Zelenokrila ara
Biološki status
Prirodno stanište:  Južna Amerika
Brojnost populacije:  Zadovoljavajuća
Status populacije:  Zadovoljavajući
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  95 cm
Raspon krila:  80-90 cm
Životni stil
Životni vijek:  40-50 godina u prirodi
Razina društvenosti:  Visoka
Razina aktivnosti:  Srednja
Razina glasnoće:  Visoka
Razina tolerancije:  Srednja
Prehrambene navike
Svakodnevno:  voće, šumski plodovi
Povremeno:  insekti, ličinke, puževi, bube
Rijetko:  lišće
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
5 godina
5 godina

Intervali razmnožavanja
u divljini:  Travanj - Rujan
u zatočeništvu:  Travanj - Rujan

Sezona razmnožavanja
u divljini:  Topli dio godine
u zatočeništvu:  Cijelu godinu
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječan broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječno vrijeme inkubacije:  30 dana
Prosječna starost poletaraca:  90 dana

Fenotip

Ara Chloropterus ili Zelenokrila ara je pripadnik velike skupine papagaja pod nazivom Ara. Nastanjuje južnoamerički kontinent. Ptica može distići duljinu do 95cm i težinu do 2kg. Živopisnog su izgleda sa crvenim perjem po tijelu i zelenim krilima čiji vrhovi završavaju u plavoj boji. Gornji dio kljuna je bijele boje, a donji crne. Noge su mu sive boje, osim crnih kandži.Ptica ima bijelu kožu na licu na kojem nema gotovo nikakvo perje, osim nekoliko crvenih međusobno razmaknutih, tvoreći prugasti uzorak oko očiju.Šarenice su blijedo svijetložute.

Život u divljini

Ara Chloropterus nastanjuje Kolumbiju, Venezuelu, Peru, Brazil, Boliviju, Ekvador i Paragvaj te u Srednjoj Americi Panama. Nestale su u Trinidadu, Gvajani i Portoriku zbog ljudskih aktivnosti, ali su angažiranjem udruga za zaštitu ptica ponovo počele nastanjivati te države. U prirodi žive u parovima ili manjim jatima. Monogamne ptice su, odnosno imaju samo jednog partnera. Većinu svoga vremena provode na drveću. Hrane se raznim plodovima, biljkama, sjemenkama, kukcima, i drugim insektima. Naseljava predjele nepoplavljenih šuma i savana Južne amerike. U prirodi žive do 40 godina.

Život u zatočeništvu

Ara Chloropterus u zatočeništvu je jedna od najpoželjnijih ara. Ne postoji puno uzgajivačnica i zooloških vrtova koji imaju tu aru. U zatočeništvu mogu doživjeti do 120 godina. Rijetki su kućni ljubimci, imaju odlične motoričke sposobnosti pa često svojim vlasnicima priređuju show. Ptica je mirna i vedrog karaktera.Kao kućni ljubimac je pomalo dosadna zbog svoje mirnoće. Nazivaju je "nježni div". Može naučiti neke riječi ali nije "govornik" kao neke druge vrste.

Razmnožavanje

Ara Chloropterus postaje spolno zrela sa 5-7 godina i pari se doživotno. Polaže 1-3 jaja, inkubacija traje 28 dana, a pilići napuštaju gnijezdo za otprilike 97 dana nakon izlijeganja. Glasno vikanje mlade ptice (poziv jatu) te destruktivno žvakanje, prirodno je ponašanje i treba ih očekivati u zatočeništvu.