Svakim danom

10:00-17:00

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Trichoglossus haematodus

Index

...
Znanstveni naziv:  Trichoglossus haematodus
Uobičajeni naziv(i):  Lori duginih boja
Biološki status
Prirodno stanište:  Indonezija
Brojnost populacije:  ...
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  25-30 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  20 godina
Razina društvenosti:  ...
Razina aktivnosti:  ...
Razina glasnoće:  ...
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  nektar, voće, cvijeće
Povremeno:  insekti
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
...
...

Intervali razmnožavanja
u divljini:  kolovoz-siječanj
u zatočeništvu:  ...

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  1-3
Prosječan broj jaja po sezoni:  1-3
Prosječno vrijeme inkubacije:  25 dana
Prosječna starost poletaraca:  ...

Fenotip

Lori duginih boja nastanjuje Australiju. Stanište im je šuma i grmovita područja. Papiga srednje veličine, od 25-30cm, a težina 75-157 gr. Kod Lorija nije uočljiv spolni dimorfizam, tako da je potrebna DNA analiza za određivanje spola. Loriji kao vrsta nisu ugroženi na svom staništu.

Život u divljini

Žive na teritoriju Australije gdje ima hrane. U većim gradovima, uz plantaže voća ili žitarica. U većim jatima znaju u voćnjacima napraviti ogromne štete, pa ih smatraju i štetočinama. Hrane se svime ali specijaliteti su im nektar i pelud. Za to imaju posebno formiran jezik sa četkicama na vrhu jezika prilagođenim za skupljanje nektara. U nedostatku nektara i peludi, hrane se voćem, insektima, žitaricama, ...... Jako su teritorijalne ptice pa prilično agresivno brane svoja područja hranjenja i gnježđenja

Život u zatočeništvu

Loriji su rijetki kućni ljubimci u odnosu na ostale papagaje. Razlog se može pronaći u nepoznavanju ove vrste i tome što jako prljaju svojim izmetom, s obzirom da se hrane voćem ili pripravkom koji se može nabaviti u bolje opremljenim trgovinama ptičje hrane.

Razmnožavanje

Razmnožavanje lorija u južnoj Australiji događa se od kolovoza do siječnja. U ostalim staništima sve mjesece osim ožujka. Gnijezda prave u šupljinama drveća eukaliptusa, palmi ili visokim stijenama. Ženka polaže od 1-3 jaja i inkubacija traje oko 25 dana. Loriji su monogamni i cijelog života par ostaje zajedno.