Svakim danom

10:00-17:00

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Psittacula eupatria

Index

...
Znanstveni naziv:  Psittacula eupatria
Uobičajeni naziv(i):  Veliki aleksandar
Biološki status
Prirodno stanište:  Azija
Brojnost populacije:  ...
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Ima
Prosječna duljina tijela:  56-62 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  ...
Razina društvenosti:  ...
Razina aktivnosti:  ...
Razina glasnoće:  ...
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  sjemenke, pupoljci, orašasti plodovi
Povremeno:  ...
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
...
...

Intervali razmnožavanja
u divljini:  studeni-travanj
u zatočeništvu:  ...

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  2-4
Prosječan broj jaja po sezoni:  2-4
Prosječno vrijeme inkubacije:  24 dana
Prosječna starost poletaraca:  120 dana

Fenotip

Veliki Aleksandar poznat kao Aleksandrijska papiga je srednje velika papiga iz porodice Psittacula, obitelji Psittaculidae. Dobio je ime po Aleksandru Velikom koji je donosio ptice iz Punjaba u razne europske zemlje koje su bile cjenjene od strane kraljevskih obitelji. Veliki Aleksandar je veličine 56-62 cm i težine 200-300 gr.

Život u divljini

Veliki aleksandar živi u šumama, poljoprivrednim zemljištima i šumama mangrova. Na nadmorskoj visini do 900m. Može ga se naći u Španjolskoj, Engleskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Turskoj, Saudiskoj Arabiji, Qataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iran, Hong Kongu. U te zemlje je naseljen. Živi u jatima i znaju uzrokovati velike štete na poljoprivrednim usjevima. Hrani se sjemenkama, pupoljcima, voćem, orašastim plodovima.

Život u zatočeništvu

Veliki Aleksandar je čest kućni ljubimac jer između ostalog dobro oponaša zvukove. Mana mu je jer sa svojim veliki kljunom dosta radi štetu pogotovo na drvenim površinama. U zatočeništvu mogu doživjeti 25-30 godina.

Razmnožavanje

Aleksandri se u prirodi razmnožavaju od studenog do travnja. Gnijezda rade u šupjinama drveća. Ženke polažu 2-4 jaja. Inkubacija traje 24 dana, a pilići napuštaju gnijezdo od 3-4 mjeseca starosti.