Every day

10:00-17:00

Viber group

Join us

Primolius auricollis

Index

...
Scientific name:  Primolius auricollis
Common name(s):  Zlatnoprstenasta ara
Biological status
Natural habitat:  Južna Amerika
Population size:  Povećanje populacije
Population status:  Najmanje zabrinjavajuće
Status of threatened:  Nije ugrožena
CITES: II
Phenotype
Sexual dimorphism:  Ne
Average body length:  38 cm
Wingspan:  ...
Lifestyle
Lifespan:  do 50 god.
Level of sociability:  Visoka
Activity level:  Visoka
Noise level:  Visoka
Tolerance level:  Moderate
Eating habits
Daily:  voće,plodove
Occasionally:  cvijeće,kukce
Rarely:  sjemenke
Breeding
The average age of gain sexual maturity
4 god.
4 god.

Breeding intervals
in the Wilderness:  sesonal
in captivity:  sesonal

Breeding season
in the Wilderness:  ožujak-rujan
in captivity:  ožujak-rujan
Nesting
Number of eggs per season:  ...
Average number of eggs per season:  2-3
Average incubation time:  24-26 dana
Average age of fledging:  75 dana

Phenotype

Zlatnoprstenasta ara je srednje američka ara koja ima oko vrata žuto-zlatni prsten po kojem je dobila ime. Duljina ptice je oko 38cm, iživi čak do 1500m nadmorske visine. Nastanjuje južne djelove Brazila, sjeverne djelove Argentine, djelove Paragvaja i istočne Bolivije.

Life in the wild

Zlatnoprstenasta ara živi u manjim skupinama, čak i izvan sezone parenja. Pripadnica je skupine neotropskih papiga poznatih kao Maka. Nastanjuje šume, rubne djelove šuma i savane. U prirodi se hrani voćem, raznim plodovima, cvijećem. Kada je hrane u izobilju onda se skupljaju u veće skupine.

Life in captivity

Papiga je dosta rijetka kao kućni ljubimac jer je dosta temperamentna ptica. Ukoliko se na nju ne obraća pozornost može postati čak i agresivna. Kao kućni ljubimac može naučiti nešto riječi ili fraza ali ne previše.

Breeding

Sezona gnježđenja u prirodi započinje u prosincu. Gnijezda se obično nalaze u šupljini drveta ponekad i na 20m iznad tla. Ženka polaže 2-4 jaja i inkubacija traje oko 23 dana. Mladunci napuštaju gnijezdo nakon 75 dana. U zatočeništvu se dobro razmnožavaju. Parenje počinje obično u proljeće i ljeto, iako u nekim zatvorenim uzgajalištima parenje može biti tokom cjele godine. U hranu im se tokom parenja dodaju sjemenke suncokreta koje ih potiću na parenje.