Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Viber group

Join us

Nymphicus hollandicus

Index

...
Scientific name:  Nymphicus hollandicus
Common name(s):  Nimfa
Biological status
Natural habitat:  Australia
Population size:  ...
Population status:  ...
Status of threatened:  Nije ugrožena
CITES: /
Phenotype
Sexual dimorphism:  Ima
Average body length:  30-33 cm
Wingspan:  ...
Lifestyle
Lifespan:  16-25 godina
Level of sociability:  ...
Activity level:  ...
Noise level:  ...
Tolerance level:  ...
Eating habits
Daily:  žitarice, sjemnke trave
Occasionally:  ...
Rarely:  ...
Breeding
The average age of gain sexual maturity
...
...

Breeding intervals
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...

Breeding season
in the Wilderness:  ...
in captivity:  ...
Nesting
Number of eggs per season:  4-7
Average number of eggs per season:  4-7
Average incubation time:  17-23 dana
Average age of fledging:  35 dana

Phenotype

Nimfa je srednje veliki papagaj iz obitelji Kakadua. Pripada podporodici kakadua Calyptorhynchinea. Prosječno su dugački oko 32cm (uključujući rep) a zdrave, odrasle ptice teže između 80 i 125 grama. Neke mutacije kao što su lutino nimfe imaju tendenciju da budu mršavije pa teže između 80 i 90 grama dok su u selektivnom uzgoju nimfe teške između 100 i 125 grama. Težina ptice jedan je od važnih pokazatelja dobrog zdravlja ili zdravstvenih problema ptice. Nimfe treba nadzirati redovito i brinuti o njihovoj težini. Baš kao kakadu, nimfa također ima kukmu koju može pomicati ovisno o raspoloženju. Također, od kakadua vuku i pokrivenost perjem dijela kljuna što druge papige nemaju. Za razliku od kakadua, nimfa ima jako dugačko perje repa što je otprilike polovica njene ukupne duljine. Perje nimfe je uglavnom srednje sive boje, svjetlije na potrbušnim dijelovima i prsima te narančastih mrlja na obrazima te istaknute bijele trake na krajevima krila. Ženke pod krilima mogu imati žute mrljice što mužjaci nikako nemaju. Sve spolno zrele ženke imaju horizontalne pruge uz korijen repa i perja na repu. I ženka i mužjak su žutog lica dok kod mužjaka žuta boja zahvaća i kukmu. Mužjaci nimfe se postavljaju jako zaštitnički i budno paze na svoje ženke kao i na potomke. Nimfe u zatočeništvu žive između 15 i 20 godina iako je ponekad dob jako kratka pa odrasla nimfa ne preživi 15 godina starosti a neki primjerci su doživjeli i 30 godina. Iako danas postoje mnoge mutacije nimfi, dokazano je da su standard sive nimfe mnogo inteligentnije od drugih. Razlog može biti u križanjima kako bi se dobile odgovarajuće mutacije kakve imamo danas. Međutim, svaka nimfa je osoba za sebe i ima snažno izgrađenu osobnost. Dostupne mutacije su Lutino, Perlasta, Cimet, Simetrična (tzv. Kovana), Srebrena i bijeloobrazna. Kod nekih uzgajivača pojavljuju se mutacije koje imaju perje između svijetlo sive i maslinasto zelene boje.Albino nimfe su potpuno bijele, relativno su rijetke i skuplje od ostalih. Dok svi imaju smeđe ili crne oči, pravi lutino i albino primjerak ima crvene oči. Neke od mutacija su povezane sa spolom nimfe tako da odraslu pticu (stariju od godinu dana) možemo po bojama odrediti kojem spolu pripada. Tako su na primjer sve bijeloobrazne lutino nimfe ženke. Kod nimfi je jako teško odrediti spol dok ne dođu u starosnu dob od godinu dana jer svi mladunci nalikuju spolno zrelim ženkama.

Life in the wild

Nimfe, endemska vrsta Australije i nastanjuje močvarna područja i šikare. Često se seli u djelove gdje ima hrane i vode, te je moguće ih na stotine vidjeti oko velikuh površina vode. Najčešće se kreću u jatima ili parovima. U velikim jatima na žalost farmera često uništavaju usjeve.

Life in captivity

Nimfe su dobri kućni ljubimci iako ima iznimaka. Životni vijek im je prosječno od 15 do 20 godina, mada znaju doživiti i 30 godina ukoliko ih se ispravno hrani. Način odgajanja i održavanja u ranoj dobi odrastanja kasnije se odražava na ponašanju u odrasloj dobi. Neke nimfe od početka mogu biti pitome i druželjibive, dok druge mogu biti uplašene i povučene u dio volijere u kojoj borave. Laganim pristupom i upornošću, nimfa se lakše pripitomi nego neke druge ptice.

Breeding

Nimfe su jedina vrsta kakadua koja se može razmnožavati na kraju prve godine života. Razmnožavanje je potaknuto sezonskim padalinama. Nimfe se gnijezde u šupljinama drveća u blizini izvora slatke vode, često u stablima eukaliptusa. Ženka snese 4-7 jaja – svaki drugi dan jedno, koje inkubira 17-23 dana. Pilići napuštaju gnijezdo nakon nakon 5 tjedana.