Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

AMAZONA AESTIVA

Index

...
Znanstveni naziv:  Amazona aestiva
Uobičajeni naziv(i):  Modročela amazona
Biološki status
Prirodno stanište:  Južna Amerika
Brojnost populacije:  10 000 000
Status populacije:  ...
Status ugroženost:  Nisu ugrožene
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Nema
Prosječna duljina tijela:  38 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  ...
Razina društvenosti:  ...
Razina aktivnosti:  ...
Razina glasnoće:  ...
Razina tolerancije:  ...
Prehrambene navike
Svakodnevno:  plodovi, sjemenke
Povremeno:  kukuruz, suncokret
Rijetko:  ...
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
...
...

Intervali razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ...
u zatočeništvu:  ...
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  3-5
Prosječan broj jaja po sezoni:  3-5
Prosječno vrijeme inkubacije:  27 dana
Prosječna starost poletaraca:  60 dana

Fenotip

Amazona aestiva ili Modročela amazona je jedna od vrsta amazona koja potječe iz Južne Amerike i koja je najčešća amazona kućni ljubimac. Monogamna je životinja i živi u parovima. Naziv je dobila po plavom (tirkizno) perju iznad kljuna. Modročela amazona je pretežno zelena papiga duga oko 38cm kod koje nije vidljiv spolni dimorfizam. Jedinke teže od 275 do 500 gr. Modročela amazona nije ptica selica ali može povremeno napraviti lokalne migracije u potrazi za hranom.

Život u divljini

Modročela amazona živi na području Južne amerike od Bolivije, Brazila, Paragvaja i Argentine. Obitava u šumama, savanama, i nasadima palmi. Manja populacija živi u Stuttgartu u Njemačkoj vjerojatno kao rezultat odbjeglih ili namjerno puštenih jedinki. Vrsta nije ugrožena mada se u zadnje vrijeme bilježi pad populacije zbog prekomjernog izlova. Pronađena su gnijezda modročelih amazona na 887m nadmorske visine.

Život u zatočeništvu

Modročela amazona je najpopularniji kučni ljubimac među amazonama. Imaju sposobnost ponavljanja riječi i rečenica, ali su ipak bolji u pjevanju. Dosta zahtjevne su i traže puno pažnje, ali se mogu i dugo igrati rekvizitima u volijeri. Mužjaci mogu postati jako agresivni u vrijeme parenja. Kao kućni ljubimci često se vežu za jednu osobu, a prema ostalima budu jako agresivni.

Razmnožavanje

Modročela amazona se gnijezdi u dupljama drveća. Ženka polaže 3-5 jaja koja inkubira oko 27 dana, a mladunci napuštaju gnijezdo 60 dana nakon izlijeganja.