Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Važnost poticanja

Kada posjedujete papagaja, tretirajte ju kao svoje dijete. Morate voditi brigu o zdravlju, udobnosti i svim ostalim stvarima kako bi vašoj ptici bilo ugodno. Morate svaku sitnicu uzimati u obzir.
Papagaj se također trudi slušati Vas i dokazati da je sretan i poslušan ljubimac. No jeste li ikada pomislili što to potiće papagaja da Vas sluša ? Niste valjda uzeli zdravo za gotovo da je Vaš papagaj rođen za slušanje zapovjedi bez nagrade. Vrlo je važno da znate koje su stvari i razlozi koji mu stvaraju poriv da djeluju u skladu sa Vašim željama.

Interakcija

Za početak ništa ne može biti važno koliko interakcija sa pticom za zdrav odnos. Zato morate provesti dovoljno vremena sa svojom pticom. Interakcija je važna iz dva razloga:
Redovita interakcija će ju usrećiti i postupno formirati vezu povijerenja između vas dvoje.
Možete komunicirati sa njom na razne načine kao što su razgovor, igra, putovanje i mnogi interaktivni treninzi. Također ju možete dovesti kod svojih prijatelja ili dovesti druge kućne ljubimace, što će im pomoći da se uklope u društvo. Ipak kod kućnih ljubimaca treba biti na oprezu.
Pod interakcijom se ne podrazumijeva samo druženje između vas dvoje. Socijalizacija je važna za cjelokupni mentalni i psihički razvoj Vašeg papagaja.
Egzotične ptice poput papiga nisu namjenjene kao kućne dekoracije, kao i bilo koja druga životinja one su prilično emocionalne i vrlo inteligentne. Nastojte papagaja ne držati stalno zatvorenog jer ćete ga taj na taj način uništiti.
Prema mišljenju nekih stručnjaka ptice su u rangu sa primatima (majmunima) ili morskim sisavcima( dupinima). Ok, to kažu stručnjaci koji su nadajmio se proučavali dovoljno dugo i primate i dupine i papagaje da bi mogli donjeti takvo mišljenje. Ako nisu onda pričaju gluposti. Ja imam iskustva jedino sa papagajima i mogu pričati samo o njima bez usporedbe sa drugim životonjama. Nezahvalno je uspoređivati različite vrste životinja pogotovo one od kojih jedna živi i kreće se u vodi, druga na kopnu, a treća u zraku. Okolina totalno različita, prehrana pogotovo, razmnožavanje, a inteligencija,… možda se mogu povući neke paralele ali….
Nekoliko vrsta papagaja mogu Vas itekako nadživijeti. Are mogu živjeti do 120 godina. E sad se neki pitaju otkuda ta informacija. Naravno sa interneta! Charlie je plavo-žuta ara (Ararauna) koja se izlegla 1899. godine te danas ima 119 godina, i živi u Engleskoj. Takvoj dugovječnosti može se zahvaliti životu u zatočeništvu. Srećom zološki vrtovi su se počeli brinuti o životinjama i njuhovu očuvanju do te granice da su uspjele spasiti mnoge vrste od izumiranja. Jedna od spašenih vrsta papagaja je Spix Ara. Ostalo je na svijetu samo nekoliko jedinki i na sreću, koordiniranom akcijom spašavanja, danas se kontinuirano povečava broj jedinki Spix are. Zološki vrtovi su tu odigrali jednu od glavnih uloga. Neke udruge za zaštitu životinja protive se postojanju zoloških vrtova, a spašavanje Spix are je jedan od primjera koliko su važni zološki vrtovi u današnje vrijeme. Zoološki vrtovi su postali mjesto gdje se ljudi mogu upoznati sa odabranim vrstama, očuvanje odabranih vrsta i njihovih staništa.

Al’ da se vratimo na dugovječnost papagaja. Papagaji u prirodi ne mogu toliko dugo živjeti iz razloga jer nemaju redovitu mogućnost prehrane, ukoliko obole od neke bolesti ili dobiju nekakvu ozljedu, nemaju veterinarsku skrb i možda najvažnija stvar u prirodi imaju prirodne neprijatelje (razne grabežljivce) od kojih često stradavaju. U zatočeništvu to nije slučaj nego je obrnuta situacija. Stoga su zološki vrtovi ukoliko ispunjavaju određene uvijete koji su propisani, definitivno posljednja šansa za očuvanje ugroženih vrsta.
Istina je da sve vrste papagaja ne trebaju istu količinu njege i pažnje, ali pažnja je potrebna svakodnevno jer su genetski društvene životinje.
Ako želite zadovoljiti samo svoje potrebe kao što su igranje i pričanje sa njim, Vi ste ne manje od okrutnog vlasnika. Ta Vaša ravnodušnost će ga s vremenom pretvoriti iz sretne ptice u nesretnog i frustriranog ljubimca.
Dakle, ako možete uložiti željeno vrijeme i ljubav za njih biti ćete nagrađeni odnosom koji se ne vidi često između životinje i čovjeka.

Igračke

Kao što znamo igračke su izvor zabave za ljude i životinje. Papagaj u tome nije iznimka. Prilično je izazovno osigurati svojoj ptici zabavni okoliš. To je mjesto gdje ptčija igra dolazi do izražaja. Igračka će papagaja držat zauzezim i spriječiti ju od npr. čupanja perja. Igračka također održava Vašeg papagaja psihički zdravim.
Zapamtite: prije nego što je postao Vaš, ljubimac je bio sastavni dio divljine. On je bio aktivan i zauzet tamo, no kada je pod Vašim skrbništvom ne može si dozvoliti takve aktivnosti. Da ne bude zabune, tu pričamo njihovom prirodnom podrijetlu i genetski usađenim navikama. U zatočeništvu ovise o Vama , uživaju u žvakanju pokućstva i uništavanju stvari (naravno ne namjerno). Žvakanjem također drže svoje kljunove u dobrom stanju i održavaju snažne mišiće lica. Ljuljačka ptici može biti takav jedan izvor aktivnosti. Ptice u prirodi vole ljuljanje na granama. Za žvakanje mogu se u kavez staviti razne prečke koje osiguravaju ptici potrebne hranjive sastojke koje možda neće dobiti kroz hranu. Savijet iz vlastitog iskustva je da se za prečke koristi svježe drvo po mogućnosti od neke voćke. Izbjegavati obrađeno drvo i kupovne igračke jer su tretirani raznim otrovima protiv truljenja i raznih nametnika.

Tretiranje i motivacija

Poslastice ne djeluju na ptice samo kao hrana i energija. Shvatit ćete družeći se s njima da su poslastice i izvor motivacije, mentalne i fizičke stimulacije. Kada odgajate svog papagaja za obavljanje novih trikova, govora, koristite orašaste plodove kao motivatore. Tu prednjače orasi, svježi kikiriki, pinjoli, … Koristite poslastice koje Vaša ptica voli, isključivo za treninge.
Koristite male porcije poslastica u treninzima iz dva razloga:
porcije ne smiju biti velike da ne bi ptici odvukle pozornost sa treninga.
Dosljednost igra važnu ulogu između poslastice i treninga. Uvijek dati poslasticu svojoj ptici
odmah nakon dobro obavljenog zadatka. U protivnom ptica bi se mogla zbuniti.

Kod svoje ptice možete ostvariti intelektualne sposobnosti nudeći poslastice kroz igru.. Vaša papiga dobiva poslasticu samo kada dobro obavi posao. Trebate shvatiti da je poslastica nagrada za dobro obavljen posao, a ne mito za pticu kako bi bila sretna. Nikada ne dati poslasticu kako bi utišali pticu. Poslasticom se također može ukloniti stres kod ptice. Prirodna poslastica kao proso puno je vitamina B. Ako je Vaš papagaj bez stresa sigurno se neće čupati. Poslastica ima pozitivana djelovanja na pticu, ali ne treba pretjerivati.
Važno je da papagaj i Vi imate želju za njegovim napretkom. Papagaji su životinje koje vole zabavu. Budete li imali svakodnevnu interakciju sa njim očekujte životnog suputnika. Da bi se papagaj bolje povezao sa Vama morate se uključiti u komunikaciju sa njim. Nemojte očekivati da papagaj misli da ga volite već prvi dan. Morate mu pokazati da Vam je stalo do njega. To možete učiniti da dobro brinete o njemu, provodite dovoljno vremena sa njim, i ispunjavate njegove osnovne zahtjeve i potrebe. To će stvoriti vježnu povezanost sa Vašom pticom. Prirodno je za Vas da želite da ptica bude sretna, zdrava i aktivna. Vaša obostrana povezanost rezultirat će ljubavlju, pažnjom, igrom i pravilnim treningom. Podizanje papagaja nije jednostavan posao, ali ishod je vrijedan truda.