Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Stroj

Iako imam spremne postove koje sam pisao prije ljeta, jer u ljeti smo sa poslom na 100%, iako je vani temperatura 32°C, iako sam odredio da će danas biti dan odmora jer smo ovaj tjedan puno radili, morao sam ići do parka snimiti video i napisati recenziju o novom proizvodu koji sam nabavio.

Pregledavam jedno jutro Facebook i pošto pratim razne stranice koje se bave sadnjom bilja, alata za vrtove,…., prikaže mi se nekoliko sličica jednog obrta (Riznica dobrih ideja) iz Zagreba.
Na slici neka čudna naprava! Kopam dalje da vidim o čemu se radi i dokopam se video prezentacije.

Ručna freza, plug, tanjurača sve u jednom. Fora izgleda! E sad koliko je to efikasno, da li to šta valja?

Nađem ja kontak telefon i nazovem čovjeka da čujem šta i on kaže. Dobijem ga na telefon i zamolim da mi malo objasni o kakvom se proizvodu radi. Naravno da svako svoga konja hvali pa tako i gosp. Goran svašta meni napričao o tom “stroju”.

E sad ako ste čitali moje prijašnje postove u jednom sam pričao o ekologiji i eko Papago Parku.

Upravo taj “stroj” bi mi u toj priči legao “‘ko budali šamar”. Naime imamo kao što je bilo opisano samo glavne šetnice oko 650m, a gdje su sve one sporedne. Koliko god mi šetnicu pokrivali malčom od drva, uvijek će neki korov izbiti van. Najlakše za skinuti korov a ne koristiti kemijska sredstva je okopavanje. Traktorom nemožemo ulaziti na šetnicu jer bi je oštetili, motornom frezom također, za majku svih alata “motiku” malo prevelika kvadratura, i meni sine ideja da bi upravo taj stroj dobro odradio posao.

I ništa naručim ja njega, dođe on, sastavm ga i kao što napisah krenem u park isprobati.
Dođem na onaj dio šetnice sa kojim od samog početka imam najviše problema sa raznim travama, divljom kupinom i još kojekakvim biljkama spustim “strojčinu” dole i gas.

Jbt, kad su onih pet plugova počeli orat! S obzirom da je šetnica dobro utabana i tvrda plugovi su u nju zaorali kao u maslac. Gledam i ne vjerujem. Prolazim u jednom pa u drugom smjeru, oni bez problema preoravaju zemlju nekih 3cm duboko (toliko sam dozvolio, a može ići do 10-ak cm), a oni tanjuri sa zadnje strane mrve zemlju u fine komadiće. Kad sam preorao jedan komad okrenem ja “stroj” naopako da više ne ore nego samo da tanjurima usitnim još bolje zemlju i prolazim nekoliko puta i gledam i čudim se divim se i presretan sam jer sam našao način kako suzbijati korov te kako na brzinu preorati gredicu ili nešto gdje nije potreban veliki stroj.

Naravno da sa ovim “strojem” nemožeš orati i tanjurati slavonska polja ali za ovako manje površine i ako nemaš ili ne želiš imati ili ti ne treba traktor ili motorna freza ovaj “stroj je zakon. Nakon što se zemlja preore i tanjurima usitni, preostaje samo grabljama pokupiti travu i korov te posao je gotov. Ono što sam primjetio da je “stroj” također napravio, je da tamo gdje su bile rupe ili nakupine zemlje, sada je sve ravno.
Uz “stroj” sam dobio i valjak koji ima na sebi neke lopatice i to služi za usitnjavanje zemlje ali kada je ona vlažna. To ću isprobati kada bude pala kiša, pa da vidimo da li i to radi dobar posao.
Sve u svemu jako zadovoljan “strojem” i kao što mi je gosp. Goran rekao ima i takav isti ali širi (ovaj je 250mm, zato se zove RTF-250).

Koliko sam vidio na njegovim stranicama ima i nekih drugih ručnih “strojeva” pa ukoliko mi budu trebali, a za neke znam da hoće uzet ću i te pa Vam pišem o iskustvima.

Ukoliko Vas interesira jedan od “strojeva” pogledajte na :
https://www.facebook.com/goran.jerosimovic.75

http://search.bisnode.hr/hr/1225783/riznica-dobrih-ideja-obrt-za-trgovinu-vl-goran-jerosimovic-zagreb-ive-tijardovica-38/

A video koji sam snimio možete pogledati na linku:

I još jednu stvar sam otkrio danas, odnosno pročitao na internetu. Kako iskoristiti lubenicu do kraja?
Kad pojedete lubenicu nemojte koru baciti nego vanjski dio kore (tamno zelene boje) ogulite i onaj bijeli dio što ostane narežete u mješanu salatu, začinite i to je to. Eto danas dvostruko oduševljenje.