Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Šoping

U jednom postu sam napisao da ću pisati kasnije u drugim postovima, e pa sada pišem u ovom postu ono šta sam rekao da ću pisati u drugim postovima. ( Da mi je znati kako će Gina ovu rečenicu prevesti na engleski). 😀

Zastupljenost ptica(papagaja) kod nas kao što je već bilo rečeno, na jako niskoj razini barem što se tiće velikih papagaja. To je izraženo do te mjere da oni koji imaju velikog papagaja, imaju problem nabavke opreme za takvu pticu.

I eto netko se odluči kupiti neku od vrsta are i krene u šoping u neku od zoo trgovina. Ako je imao sreće u bolje opremljenoj trgovini mogao bi pronaći najosnovniju stvar, a to je volijera. Volijera za aru treba biti većih dimenzija, min. 1m2, odnosno da ptica može raširiti krila. Većina novih kupovnih volijera ima gornji dio napravljen da se može otvoriti te se umetne štangica pa ptica može stajati. To je praktično a zamjenjuje i klasični stalak za ptice. E sada da li je dovoljno velika za aru?

Da, to je jedan od problema sa kojim se susreću vlasnici papagaja. Zbog niskog standarda ljudi, nezainteresiranosti, okupiranošću dnevnim problemima i još kojekakvim razlozima broj osoba koji imaju srednjeg ili velikog papagaja kao kućnog ljubimca je mali. Naravno da je tada i potaražnja opreme ta takve ptice mala, te se zoo trgovinama ne isplati držati nešto na skladištu za što znaju da neće prodati.

Tako da smo mi vlasnici takvih kućnih ljubimaca osuđeni se snalaziti kako znamo. Srećom ušli smo u EU pa možeš naručivati iz drugih zemalja, možeš naručivati i iz zemalja koje nisu u EU, međutim to dugo traje a i shiping zna biti dosta skup.

O raznim igračkama besmisleno je i pričati. U trgovinama je moguće pronaći neke od igračaka što u većini slučaja neće biti adekvatno za srednje velikog i velikog papagaja jer su napravljene od materijala koji nije primjeren za ptice (plastika) ili je premalo, pa kad mu takvu igračku staviš u volijeru razbije je u minuti.

Nedavno sam morao kupiti jednu malu volijeru za Senegalsku papigu pa sam potegnuo do Pule po nju, i bio sam prisiljen uzeti volijeru koja ima plastične grane i plastičnu ljuljačku(katastrofa, barem da izgleda) i to sam platio 380 kn. Naravno da sam plastične djelove maknuo i sam napravio od drva.

Zato sam si kupio određen alat i igračke radim sam. Gledam za izradu igračaka izabrati svježe drvo i to različite tvrdoće. Npr. kombinaciju jasena, drijena,hrasta. Izređem na kolutiće, valjčiće, izbušim rupe i provučem deblju špagu te zakačim za volijeru. Ptice su na taj način dobile igračku od prirodnog materijala koja nije tretirana bojama niti zaštitnim premazima, dovoljno je čvrsta da ju ptica odmah ne pokida a i ne košta ništa osim malo šetnje po šumi i kreativnosti. Svi zadovoljni!

Također stalak za boravak ptice u kući kod nas je nemoguće kupiti. Može se naručiti izvana ali je teško pronaći i dosta su skupi. Zato sam odlučio proizvoditi ih sam. Za svoje ptice sam napravio od maslinovog drva. Pa eto Vi koji čitate ovaj post a potreban Vam je stalak slobodno se javite.

I još jednu stvar koju bi spomenuo u ovom postu a odnosi se na srednje i velike papagaje, je hrana.

Svoje ptice hranim 90% voćem i povrćem a 10% sjemenkama. Tako to radim od prvog dana i tako ću ubuduće. Kada kupujete hranu dobro se raspitajte koju tj. pročitajte sastav. Naravno tu pričam o zrnatoj hrani. Nije pravilo da je najskuplja hrana i najbolja.

Ja koristim hranu od jednog dobavljača iz Zagreba. Hrana je raznolika i ptice je rado jedu, što mi je i najvažnije. Al’ skratimo hranu za sada o tome ću pisati poseban blog. Mislim da sam obuhvatio sve potrebno. Ako Vas bilo što interesira, željeli bi da se neka tema obradi, javite se, ako znam pisati ću o tome,a ako neznam pitat ću one koje znam pa ću opet pisati. Ajd’ živili!