Svakim danom

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Primolius auricollis

Index

...
Znanstveni naziv:  Primolius auricollis
Uobičajeni naziv(i):  Zlatnoprstenasta ara
Biološki status
Prirodno stanište:  Južna Amerika
Brojnost populacije:  Povećanje populacije
Status populacije:  Najmanje zabrinjavajuće
Status ugroženost:  Nije ugrožena
CITES: II
Fenotip
Spolni dimorfizam:  Ne
Prosječna duljina tijela:  38 cm
Raspon krila:  ...
Životni stil
Životni vijek:  do 50 god.
Razina društvenosti:  Visoka
Razina aktivnosti:  Visoka
Razina glasnoće:  Visoka
Razina tolerancije:  Srednja
Prehrambene navike
Svakodnevno:  voće,plodove
Povremeno:  cvijeće,kukce
Rijetko:  sjemenke
Razmnožavanje
Prosječna dob u kojoj stupaju u spolnu zrelost
4 god.
4 god.

Intervali razmnožavanja
u divljini:  sezonski
u zatočeništvu:  sezonski

Sezona razmnožavanja
u divljini:  ožujak-rujan
u zatočeništvu:  ožujak-rujan
Gniježđenje
Broj jaja po sezoni:  ...
Prosječan broj jaja po sezoni:  2-3
Prosječno vrijeme inkubacije:  24-26 dana
Prosječna starost poletaraca:  75 dana

Fenotip

Zlatnoprstenasta ara je srednje američka ara koja ima oko vrata žuto-zlatni prsten po kojem je dobila ime. Duljina ptice je oko 38cm, iživi čak do 1500m nadmorske visine. Nastanjuje južne djelove Brazila, sjeverne djelove Argentine, djelove Paragvaja i istočne Bolivije.

Život u divljini

Zlatnoprstenasta ara živi u manjim skupinama, čak i izvan sezone parenja. Pripadnica je skupine neotropskih papiga poznatih kao Maka. Nastanjuje šume, rubne djelove šuma i savane. U prirodi se hrani voćem, raznim plodovima, cvijećem. Kada je hrane u izobilju onda se skupljaju u veće skupine.

Život u zatočeništvu

Papiga je dosta rijetka kao kućni ljubimac jer je dosta temperamentna ptica. Ukoliko se na nju ne obraća pozornost može postati čak i agresivna. Kao kućni ljubimac može naučiti nešto riječi ili fraza ali ne previše.

Razmnožavanje

Sezona gnježđenja u prirodi započinje u prosincu. Gnijezda se obično nalaze u šupljini drveta ponekad i na 20m iznad tla. Ženka polaže 2-4 jaja i inkubacija traje oko 23 dana. Mladunci napuštaju gnijezdo nakon 75 dana. U zatočeništvu se dobro razmnožavaju. Parenje počinje obično u proljeće i ljeto, iako u nekim zatvorenim uzgajalištima parenje može biti tokom cjele godine. U hranu im se tokom parenja dodaju sjemenke suncokreta koje ih potiću na parenje.