Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Podrezivanje pera na krilu

To je vječno pitanje. Naravno da postoje dvije “strane u postupku”. Jedna je ona koja zagovara i druga koja se protivi. Strana koja zagovara podrezivanje perja su najčešće vlasnici ptica koji imaju strah da im ptica ne pobjegne, pogotovo ako imaju jednu od skupljih vrsta. Druga strana su oni koji znaju sa pticama, kojima ptice nisu samo kućni ljubimci, udruge za zaštitu životinja, znanstvenici , ornitolozi, itd…

Objektivno gledajući i jedna i druga strana imaju pravo, ali idemo malo dublje ući u problem “podrezivanja perja na krilu”.
Ona prva kategorija tj. vlasnici koji su pticu platili koju stotinu pa i tisuću eura noćnu moru predstavlja bijeg ptice kroz prozor, pa kad dođe papiga u kuću počinju vrijediti neka druga pravila. Logično, ali..Zatvaraju se svi prozori po kući, spuštaju rolete, zatvaraju vrata, opsadno stanje, razne zabrane i ograničenja dok nekom ne “pukne film” i kaže da ne može to tako da se mora nešto poduzeti jer ne žele ukućani biti robovi novog ljubimca. S obzirom na današnji tempo života traži se najbrže i najjednostavnije rješenje.

To rješenje najčešćee bude podrezivanje perja na krilu. Koliko je to moralno ili ne, koliko to štiti pticu ili je uništava, stvar je za raspravu. Činjenica je da ptici kojoj se podreže perje na krilu rušimo ego, budimo u njoj nesigurnost, ona se počinje osječati manje zaštićena, nesigurna, prestrašena. Nema više sigurnost ako je netko ili nešto napadne da može pobjeći – poletjeti. Takva nesigurnost kod ptice traje određeno vrijeme dok ne shvati da nju štiti čovjek tj. osoba koja se brine o njoj. Kada to shvati stvari se polako normaliziraju i ptica postaje ona stara ali uvijek sa dozom opreza.

Način podrezivanja krila također igra ulogu. Susreo sam se na nekim pticama koje su njihovi vlasnici nosili kod uzgajivača gdje su kupili pticu da podreže perje, jer oni to neznaju i ne mogu, pa je majstor podrezao ptici perje na oba krila i to od vrha pa do pola krila !idijot!!!
E takvim bi likovima trebalo zabraniti bilo kakve kontakte sa pticama a ne uzgoj.

Ako se već i podrezuje perje to se radi samo na jednom krilu i to samo nekoliko pera(mora se znati koja) da kada ptica i poleti ne može dobiti uzgon. Također se treba znati koliko to pero treba podrezati da nebi krvarilo. Sve u svemu stres za pticu. Bolja solucija jer ptica ipak donekle može letjeti pa i pobjeći ukoliko se nađe u situaciji da je ugrožena, a s druge strane ne može dobiti uzgon te se dići u visine i daleko odletjeti.

Papagaji koji uspiju izletjeti kroz prozor ne naprave to iz razloga što žele bježati nego u igri i letenju po stanu jednostavno skrenu u tom pravcu i u trenutku se nađu van kuće. Kada su jednom izađe prestraše se jer im je nepoznato okruženje i onda bezglavo lete dok se negdje ne spuste. Ukoliko je papiga uspjela sletjeti na krov susjedne kuće, super, međutim ako je nastavila letjeti i digla se u visine te odletjela nekoliko kilometara daleko, postoji velika opasnost da je više ne vidite.

Dobro je ako je netko pronađe pa preko društvenih mreža oglasi da je nađen papagaj i sve sretno završi, ali ako odleti u neko šumovito područje pa se zbog straha ne želi niti glasati, postoji velika mogućnost da će takva ptica uginuti zbog nedostatka vode i hrane. Ili se tokom leta zaplete u neke grane i ozljedi te postaje lak plijen nekoj poludivljoj mački, lisici,…. Tada “cilj opravdava sredstvo”! Zbog takvog ishoda možemo se složiti da bi podrezivanje perja na jednom krilu bilo opravdano.

Međutim postoji i ona druga strana. Treniranje ptice za “Free flight” ili slobodan let. To je najsretnije rješenje i za pticu i za vlasnika. Kao prvo pticu fizički ne oštećujemo, drugo ptica dobije ono što joj pripada “slobodu”, treće ne moramo se bojati da će ptica odletjeti i neće se više vratiti.

Free flight se uči postepeno, prvo u zatvorenom prostoru a zatim na otvorenom. Ptica na taj način upozna okolinu kuće u kojoj je smještena, može poletjeti kada želi i uvijek se zna vratiti nazad. Ptica na taj način ima skoro potpunu slobodu, zadovoljna je i puno bolje se osjeća nego da je zatvorena. Istina je da je to posao za vlasnika ptice, ali mislim da svatko tko želi svom ljubimcu dobro, može i mora odvojiti vrijeme da boravi sa njim, da ga nešto nauči, a ne da mu ptica stoji kao ukras u kavezu, jer i ptica je živo biće.

Nadam se da sam svima Vama koji ste bili u nedoumici da li podrezivati perje na krilu ili ne barem malo pomogao argumentima za donijeti pravu odluku koja je najbolja za Vašu pticu (papagaja).