Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Govor tijela

Jedan od preduvjeta da bi mogli uspostaviti kontakt sa pticom (papigom) je da razumijete govor tijela ptice. U početku kad ptica dođe kod Vas u kuću, prepoznavanje govora tijela je jedini način da razumijete što Vaša ptica želi. U početku ptica nezna tražiti hranu, nezna tražiti da ide na spavanje, nezna tražiti da ide vršiti nuždu. Sve te radnje i još puno toga u početku ptica pokazuje govorom tijela, koji mi (Vi) moramo naučiti kako bi znali što ptica želi ili kako se trenutno osjeća.

Npr. Kako znati da će ptica kakati? Naravno po govoru tijela odnosno predradnji prije nego se pokaka. Ukoliko pticu držite na ruci, i ptica odjedno postane nemirna i želi nekamo ići, a do tada je bila mirna i normalno se ponašala, znači da je dobila impuls da joj se kaka i radi toga postala nemirna, a zna da je na neobičnom mjestu za tu radnju. Ukoliko nije naučena kakati na za to odrđenom mjestu, nakon kratkog vremena će to napraviti po Vama. Sranje !
Nakon što se ptica uzjebala (postala nemirna) slijedi radnja prije kakanja tj. spuštanje zadnjeg djela tijela i PUĆ!
Zapamtite to da ne bude sranja.
Ima još puno situacija govora tijela, a neke ću Vam spomenuti:

– mahanje repom je znak dobrog raspoloženja
– protezanje je znak da je ptica zdrava, ali isto tako da je zadovoljna i spremna za kontakt s Vama
– stajanje na jednoj nozi je znak odmaranja te ako ju malo više pratite vidjet ćete da ptica mijenja nogu, tj. spusti jednu i digne drugu nogu. Na taj način ptica odmara noge. S obzirom da su ptice cijeli svoj život na nogama pa čak i spavaju, to je jedini način kako ih odmaraju.Ukoliko primijetite da ne mijenjaju nogu veći dio dana, znači da je neki problem sa nogom i da je iz tog razloga drži dignutu.

– Podizanje perja, trešnja i zatim spuštanje perja, znači da ptica namješta svoje perje. Svako pero ima svoje mjesto te ukoliko jedno pero nije na svojem mjestu, ptica ih na taj način namjesti.
– Škrgutanje kljunom slično škrgutanje zubima je radnja kojom ptica oštri svoj doljnji dio kljuna, stružući ga o gornji. Na taj način osim što naoštri doljnji dio kljuna, na gornjem djelu kljuna ako pogledate iz profila nastaje “zub” gdje ptica zaglavi hranu (sjemenku) i doljnjim kljunom je lomi.
– Širenje i sužavanje zjenice oka može biti znak da je ptica nešto primjetila što joj ne odgovara (nešto novo), znak uznemirenosti te preporuka je da u tim trenucima ne dirate pticu jer bi čak mogla i ugristi.
– Kada pticu vidite u čučećem položaju i lagano razmaknutih krila, znači da je zbog nečega uznemirena i da će poletjeti.

Također postoji nekoliko pokazatelja da bi se ptica parila i to u obliku trešnje cijelog tijela i ispuštanje određenih zvukova. Ukoliko se ptica počne slično ponašati u trenutku kada ju imate na ruci i mazite ju, prekinite sa maženjem jer to u ptici pobuđuje osjećaje za seksualnom aktivnošću, a ukoliko nemate pticu iste vrste i suprotnog spola da se ptica može pariti, ptica će ostati razočarana. Iz tog razloga izbjegavajte slične situacije jer one pticama nanose veliku emocijonalnu štetu.

Obratite pozornost na ponašanje ptice, na govor tijela jer to je jedini način da saznate pogotovo na početku što ptica želi i kako se ponijeti u trenutku prema ptici. Jedino dobrim poznavanjem govora tijela ptice možemo spriječiti ozljeđivanje nas, ali i također i nenadanom reakcijom ozljeđivanje ptice.