Svaki dan

10:00-17:00
(zadnji ulaz: 16:00)

Nazovi nas

+385 (0)52 203 277

Dođi do nas

Kako do nas...

Viber grupa

Pridruži nam se

Dolazak

Došao je i taj dan. Kupili ste ili nabavili papagaja i donijeli ga doma. Morate biti svjesni da Vam se od tog trenutka život mijenja. Ništa više neće biti kao prije. Mislim da ne trebam spominjati da papagaja kupujete od uzgajivača ili nekog tko se bavi papagajima. Ne trgovina! To sam opisao u prvom postu. Tamo gdje ste kupili pticu pitajte čime je ptica bila hranjena da nastavite istom ili sličnom hranom. Nemojte naglo promjeniti hranu jer se to papagaju neće sviđati te će ju odbijati jedno vrijeme i gladovati, a to nije dobro za njega (nju). Samim tim što je papagaj promijenio okolinu za njega je veliki stres, a ukoliko mu još i hranu naglo promijenite……..

Dolaskom papagaja u Vaš dom imajte na umu da će mu trebati određeno vrijeme da se aklimatizira. Morate imati na umu da je taj papagaj došao iz sasvim nekog drugog okruženja, gdje se družio sa ostalim pticama, i sada odjednom neki novi prostor, neke nove face, i ono što je možda najbitnije on ostaje sam. Naravno, sam dok ne upozna novu obitelj.

Preporuka, da kada donesete papagaja u kuću, pokušate prvo vrijeme organizirati se ako je moguće da se uvijek netko nalazi kući, i što je više moguće komunicirati (pričati),davati mu nagrade da se on što je više moguće osjeća ugodno.
Prilagodba papagaja ovisi o toma kako je bio odgajan. Ako je bio ručno hranjen a uz to još i socijaliziran onda ne bi trebalo biti većih problema. Međutim ukoliko je odhranjen od strane roditelja i nije se sa njim radilo nego se uzelo od roditelja i prodalo Vama onda ćete morati utrošiti puno više truda i vremena da ga prvo pripitomite pa onda sve ostalo.

U bilo kojem slučaju morate znati da sa papagajem nema ništa brzo niti na silu. Bilo koju radnju radite sa njim, imajte strpljenja. Nemojte na silu nešto raditi ukoliko vidite da papagaj odbija. Ukoliko budete inzistirli, a papagaj to odbija, doći će do faze nervoze, nezainteresiranosti daljnjeg učestvovanja u igri ,vježbi,…. Kao znak obrane može vas čak i ugristi, a najgora stvar šta se može dogoditi da ptica zamrzi tu radnju i da Vam i ubuduće odbija izvršenje. Zato ukoliko je papagaj neraspoložen i odbija izvršenje, ne inzistirajte, prekinite radnju i ostavite papagaja na miru.

Ukoliko primijetite da se papagaj boji kada se približite kavezu, odmaknite se i ostavite ga namiru neko vrijeme. Ptica se mora priviknuti. Ona u početku Vas vidi kao neprijatelja i treba joj vremena da shvati da ste joj u biti prijatelj.

Ukoliko je papagaj ručno odhranjen i nema većeg straha nakon nekoliko dana počnite ga puštati van kaveza. Ako Vam ide na ruku, uzmite ga i nosite da upozna prostor u kojem će živjeti. Morate znati da će se u početku bojati svega i svačeg dok se ne privikne na sve i svašta, tj. Okolinu.
Tek kada upozna stan u kojem će živjeti i stvari u njemu, i ne bude ih se bojao tada počinje prava uživancija.

Također imajte na umu što sam već napisao u jednom postu, da se papagaja kad se nalazite u kući pušta slobodnog, da se on osjeća djelom obitelji(jata), da ne bude zatvoren u kavez, zapostavljen i zaboravljen, da ne postane dio inventara. Jer samo slobodan papagaj će biti sretan papagaj